Основана Информативна служба Епархије средњоевропске

На седници Епархијског управног одбора (ЕУО) Епархије средњоевропске одржаној на Духовски уторак (9. јуна) у Манастиру Пресвете Богородице у Химелстиру (Himmelsthür) крај Хилдесхајма (Hildesheim), СР Немачка, потврђена је одлука Епархијског савета од 24. априла о оснивању Информативне службе Епархије.

Нови информативни сервис почеће са радом 1. јула и наследиће делом подручје рада и структуру информативне службе „СОК АКТУЕЛ" преко које је епархијска Комисија „Црква и друштво" у протекле четири године на немачком језику обавештавала о животу СПЦ у Отаџбини и расејању. Новооснована Информативна служба Епархије наставиће овај рад и проширити га на извештавање о дешавањима у самој Епархији средњоевропској. Вести ће се слати једном недељно у оквиру два билтена - једног на немачком и једног на српском - који ће се достављати путем електронске поште, а затим објављивати на интернет-страници Епархије www.serbische-diozese.org. Такође је планирано и утемељење нове интернет-странице за билтен „СОК АКТУЕЛ".

За главног уредника Информативне службе Епархије средњоевропске изабран је, на предлог Њ.П. Епископа средњоевропског Г. Константина, протојереј Вељко Гачић, старешина Храма Св. Саве у Берлину и архијерејски намесник за северну и источну Немачку. Као уредник мисијског гласила Епархије, листа „Црква", о. Вељко Гачић је представљао природан избор за водећу личност Информативне службе. За oдговорног уредника ЕУО је изабрао Тихомира Поповића, доцента Факултета за музику и позориште у Хановеру (Hannover) и Института за музику Више школе у Оснабрику (Osnabrück). Поповић је истовремено подпредседник Епархијског савета и Управног одбора, а до сада је обављао дужност уредника Информативне службе „СОК АКТУЕЛ". За чланове редакције изабрани су секретари Њ.П. Епископа Г. Константина, јерођакон Стефан (Југовић) и ипођакон Југомир Вујасин.

Информативни рад Епархије средњоевропске на немачком језику добио је протеклих година многобројне похвале, посебно од немачких и аустријских цркених медија. Вести информативне службе СОК АКТУЕЛ до сада су преузимале, како немачка, тако и енглеска редакција Радио Ватикана, часопис «Ортодокси актуел» («Актуелности из Православља»), Евангеличка алијанса, Адвентистичка прес-служба (АПД), Евангеличка прес-служба (епд), Католичка новинска агенција (КНА), „катпрес" и «Информативна служба о источним црквама» (НЕК). Вести од посебне важности преузимане су и од секуларних медија као што су „Дојчландрадио" и ОРФ. Тиме је информативни рад Епархије већ значајно допринео порасту интересовања за Православље и саму СПЦ на немачком говорном подручју. Посете епархијској интернет-страници су у протекла два месеца знатно учестале, те су у јуну достигле бројку од 4.000 посетилаца дневно. Овај интерес за епархијску интернет-презентацију треба довести у везу са објављивањем вести информативне службе СОК АКТУЕЛ. Стога Епархија има разлога да се нада да ће проширењем свога информативног рада на савремен начин све интензивније општити како са сопственим епархиотима и члановима СПЦ на њеном канонском простору и у дијаспори, тако и са заинтересованим личностима на немачком говорном подручју.

Вести Информативне службе Епархије средњоевропске могу се бесплатно наручити неформалним захтевом одговорном уреднику преко адресе SOKAKTUELL@aol.com.

Редакција Информативне службе овом приликом благодари Епископу Г. Константину, Епархијском савету и ЕУО који су омогућили оснивање овога гласила. Такође се захваљује и протојереју-ставрофору о. Милану Пејићу, председнику епархијске Комисије „Црква и друштво" који је у протекле четири године био надлежан за редакцијску политику информативног сервиса „СОК АКТУЕЛ".

Информативна служба
Српске православне епархије срењоевропске
Serbische Orthodoxe Diözese für Mitteleuropa
Obere Dorfstraße 12
D-31137 Hildesheim-Himmelsthür
SOKAKTUELL@aol.com