Основана Канцеларија Одбора за Косово и Метохију у Пећкој Патријаршији

На заједничкој седници Светог Архијерејског Синода и Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора, одржаној у Београду 14. и 15. септембра поводом најновијих збивања на северу Косова, донесена је и једна дугорочнија одлука када је у питању делатност Српске Православне Цркве на Косову и Метохији.

Имајући у виду чињеницу да Косово и Метохија захтевају општецрквено и свенародно прегнуће, одлучено је да се обнови канцеларија Одбора за Косово и Метохију, којом је својевремено руководио садашњи Епископ аустралијско-новозеландски Иринеј, и да она убудуће има своје седиште у Пећкој Патријаршији. Њен задатак биће организација и документовање рада Одбора за Косово и Метохију Светог Архијерејског Сабора, као и стварање архива и библиотеке везаних за Косово и Метохију и збивања на њима уопште.

Канцеларијом Одбора за Косово и Метохију руководиће Епископ липљански Јован, викар Његове Светости, који је на истој седници Синода и Одбора именован секретарем Одбора за Косово и Метохију.

На овај начин се Српска Православна Црква одазвала гласу верног народа, који је још од осамдесетих година прошлог века у више наврата, писмено и усмено, молио и предлагао да Пећка Патријаршија преузме неку од централних црквених функција и покаже се као живо средиште Српске Цркве.