Основани су патријаршијски егзархати за Западну Европу и југоисточну Азију

На заседању Свештен ог Синода Руске Православне Цркве, одржаном 28. децембра 2018. године у Патријаршијској и Синодалној резиденцији у Даниловском манастиру у Москви, чланови Синода разматрали су стање црквених послова у Западној Европи и у југоисточној Азији.

Одлучено је да се у Западној Европи оснује Патријаршијски егзархат са седиштем  у Паризу. Следеће земље спадају под  његову  пасторску надлежност: Кнежевина Андора, Краљевина Белгија, Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске, Ирска, Краљевина Шпанија, Република Италија, Кнежевина Лихтенштајн, Велико Војводство Луксембург, Кнежевина Монако, Краљевина Холандија, Република Португал, Република Француска, Швајцарска Конфедерација.

На челу Патријаршијског егзархата у Западној Европи биће епископ богородски Јован и носиће титулу  „корсунски и западноевропски“. Владику Јовану биће надлежни архијереј Корсунске епархије, а задржаће привремену управу парохија Руске Православне Цркве у Италији.

Синод је такође одлучио да оснује епархију Руске Православне Цркве у Шпанији и Португалу, са седиштем у Мадриду. Епархијски архијереј Шпанско-португалске епархије  носиће титулу „мадридски и лисабонски“ и од сада ће то бити досадашњи корсунски еписко Нестор.

Поред тога, због значајног успеха мисије Руске Православне Цркве у југоисточној Азији, израженог у умножењу броја цркава и парохија, појави свештенства из локалног становништва, све већем интересовању за руско Православље, као и због повећања руског говорног становништва, сталног или привременог боравка у земљама овог региона, одлучено је да се оснује  Патријаршијски егзархат у југоисточној Азији са седиштем у Сингапуру.

Следеће земље спадају у пасторску надлежност овог Егзархата: Република Сингапур, Социјалистичка Република Вијетнам, Република Индонезија, Краљевина Камбоџа, Демократска Народна Република Кореја, Република Кореја, Народна Демократска Република Лаос, Малезија, Република Мијанмар, Република Филипини, Краљевина Тајланд.

Архиепископ солнечногорски руководиће  Патријаршијским егзархатом у југоисточној Азији са титулом „сингапурски и југоисточноазијски“, а привремено ће остати  на месту управника Административног секретаријата Московске Патријаршије.

Извор:Патриархиа.ру (с руског Инфо служба СПЦ)