Основано Удружење "Владика Сава Косановић“

Основано Удружење "Владика Сава Косановић“
Основано Удружење "Владика Сава Косановић“
Основано Удружење "Владика Сава Косановић“
Основано Удружење "Владика Сава Косановић“

У Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у суботу 7. фебруара 2015, основано је Удружење Бањана и Рудињана "Владика Сава Косановић“. Рад оснивачке скупштине и активности новооснованог Удружења Бањана и Рудињана "Владика Сава Косановић“ благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Поздрављајући бројне учеснике оснивачке скупштине Удружење "Владика Сава Косановић“ Преосвећени Епископ Јоаникије, који је уједно и један од покретача иницијативе формирања поменутог Удружења, је напоменуо да је блаженопочивши Митрополит Сава Косановић био велика личност, духовник, национални дјелатник, човјек високе културе, великих прегнућа, али и велике жртве, страдалник, исповиједник вјере православне, изгнаник, добротвор и покровитељ свега онога што је добро за српски народ на ширем плану и као такав свима је прирастао за срце.

"Мој предлог да је одмах прихваћен од људи који су у Иницијативном одбору да наше будуће Удружење Бањана и Рудињана носи име Владике Саве Косановића. Он јесте био Митрополит, али га је народ увијек звао владиком. Надам се да друштво које данас оснивамо, уколико себи постави разумне, достижне циљеве, може да прерасте у праву народну институцију. Мислим да ће нас мудрост Митрополита Саве Косановића на то упутити, те да ће друштво поставити достижне циљеве и одредити се на оно што може да ради у континуитету уз помоћ бањско-рудињске слоге и да ће прерасти у институцију која ће дати свете и благословене плодове“.

"Осим тога, пошто су се Бањани и Рудињани веома раселили, велика је потреба да се обједињујемо, да се рођаци, комшије, пријатељи, кумови не забораве. Самим тим што ће радити на обједињавању, на заједништву, на слози, друштво ће тиме, већ, један дио свог задатка испунити. Очекујем да ћете дати допринос да се ово друштво утемељи како Бог заповиједа са братском слогом љубављу и повјерењем“, казао је Његово Преосвештенство.

Он је предложио да се убудуће састају на дан помена Митрополита Саве Косановића, а то је прве суботе у фебруару, јер се блаженопочивши Митрополит Сава упокојио 4. фебруара 1903.

"Томе ће дати подршку Црквена општина никшићка, јер је Митрополит Сава, поред осталих цркава и манастира, био и велики добротвор Саборне цркве у Никшићу. Надам се да ће друштво радити на његовању свијести, традиције, културе, коју баштине Бањани и Рудињани, а и шире никшићки крај, Црна Гора, Херцеговина и цијело Српство. Нека буде са Божијим благословом и са срећом, молитве Светога Саве Српскога и Митрополита Саве Косановића да буду са свима вама“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Скупштином је предсједавао др Војислав Миљанић који је казао да је и раније било покушаја да се оснује слично удружење, али, према његовим ријечима, није било утицајних личности које би ову "неопходно потребну идеју претворили у дјело“.

Он је захвалио Владици Јоаникију који ће својим радом и угледом много значити овом Удружењу.

"Становништво Карсне висоравни, почев од ријеке Требишњице и манастира Косијерево, Билеће и Троглава до Зле Горе, Гошца и Ненаде вјековима је живјело у слози и пријатељским односима, узајамно се помажући и дијелећи и добро и зло. Заједнички су учествовали у многим биткама гдје се одлучивало о животу и смрти, витешки бранећи ханџаром и гуслама, своју слободу и достојанство, прадједовску вјеру, језик и писмо“.

"На тим ратиштима гинули су храбри бањски и рудињски витезови, чијим се подвизима, уз оне који су својим знањем и умношћу ширили традиционалне културне, научне и историјске вриједности, људски одужити како се на нас не би односила она чувена изрека Суле Радова "Не корите оне који су умрли за вас, корите себе што не чувате успомене на њих“.

"Вјерујем да ћемо преко овог нашег будућег невладиног и непартијског Удружења, које сједињује чланство некадашње три капетаније, касније општине, смоћи снаге да створимо одоварајуће услове за рад и договарања, ради потпунијег изучавања и расвјетљавања прошлости овог недовољно изученог подручја, уз сталну бригу о унапређивању културе у свим областима на нашим и рудињским просторима“, казао је др Војислав Миљанић.

За предсједника Удружења Бањана и Рудињана "Владика Сава Косановић“ изабран је Бранислав Баћовић, предсједник Извршног одбора Удружења је Михаило С. Миљанић, предсједник Савјета је др Благота Мркаић, а новопокренути часопис "Љетопис Бањана и Рудињана“ уређиваће књижевник Милутин Мићовић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка