Основна школа Лазар Саватић из Земуна на светосавском путу

Синоћ јеу основној школи Лазар Саватић на Земунском кеју, у име Светог АрхијерејскогСинода Српске Православне Цркве, Његово Високопреосвешетнство Митрополитцрногорско-приморски Г. Амфилохије уручио орден Светог Саве II реда г. Илији Јовичићу, директору ове образовно-васпитне институције. Свечаности су присуствовали протојереј-ставрофор Божо Бакајлић, секретарАрхиепископије београдско-карловачке, многобројни црквени великодостојници, проф.др Жарко Обрадовић, министар просвете; г. Богољуб Лазаревић, помоћник министрапросвете; академик Војислав Кораћ, г. Славко Јерковић, председник општинеЗемун; г. Душан Тарбук, потпредседник општине; г. Слободан Драшковић, председникСО Медвеђа и г. Млађен Ђорђевић, саветник Преседника Републике г. Бориса Тадића.

Напочетку свечаног програма г. Илија Јовичић, директор школе, у беседи је посебно истакао да јепочаствован оваквим скупом који је јединствен у историји српског школства, поштосу се на једном месту зајдно нашли Митрополит Српске Православне Цркве,Министар просвете, председник општине, академик, остали црквени великодостојниции јавни радници. Затим је уследио програмкоји су наставници и основци приредили посебно за ову прилику.

Предоделе ордена протојереј-ставрофор Божо Бакајлић, секретар Архиепископијебеоградско-карловачке, прочитао је текст грамате којом је Свети АрхијерејскиСинод одликовао Основну школу Лазар Саватић орденом Светог Саве II реда због широког погледа на образовање имултидисциплинарности у образовању која ова школа гаји већ генерацијама, апосебно због искреног и истрајног труда на светосавском просветном путу.

ВисокопреосвећениМитрополит је приликом доделе ордена Светог Саве директору школе, у надахнутојбеседи, истакао да је посебно обрадован активношћу школе, која у предвечерјепразника великог српског учитеља и светитеља добија орден баш Светог Саве штоје и потврда да је ова институција на правом образовном путу. Свети Сава је биои остао узор свим наставницима и ученицима у целој српској историји, зато јепреко потребно да нам и у овим данима разних искушења, управо он буде узор. Високопреосвећеније био видно обрадован присуством великог броја основаца и програмом који је заову прилику школа организовала.

На крајупрограма се др Жарко Обрадовић, министарпросвете, захвалио и Митрополиту иСрпској Православној Цркви и основној школи и директору на сарадњи и добримодносима који су неопходни у савременом добу.