Осујећен покушај упада у Цетињски манастир

Јуче је на дан светих мученика Агатопода и Теодула Преосвећени викарни Епископ диоклијски и игуман манастира Острога Г. Јован служио Свету Литургију у цетињском Манастиру. За то време испред Манастира на Цетињу окупила се група од око 100 неупућених и заведених, присталица Мираша Дедејића, рашчињеног свештеника, покушавајући да, поред припадника полиције, уђе у Манастир.

Пошто нису успели у својој намери, они су покушали да службу врше у цркви на Ћипуру, али је и тај покушај пропао. Дакле, подвлачимо да та групица, коју су сачињавали људи са стране и неколико десетина Цетињана, није извршила никакво тзв. богослужење јуче у Цетињу како су то саопштили поједини злонамерни медији у Црној Гори и Србији. Треба такође напоменути, да овом немилом догађају грађани Цетиња, а ни осталих градова у Црној Гори, нису придали никакав значај. Са друге стране, бојимо се да се ови покушаји не понове, јер сигурно имају за циљ отимање храмова Митрополије црногорско-приморске.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ
ЦЕТИЊЕ, 18. Април 2007.г.

Благодарећи Богу и светињама Цетињског манастира, данашњи дан протекао је без сукоба, које су стотињак присталица распопа Дедеића покушали да изазову насилним уласком у Цетињски манастир, цркву на Ћипуру и Влашку цркву.
Сачуван је грађански мир и од скрнављења светиње Митрополије Црногорско-приморске. Управа полиције је професионално одрадила свој посао, а грађани Цетиња су и овога пута показали мудрост, тако што нијесу насјели позивима присталица распопа Дедеића да их злоупотреби у своје богоборне сврхе, на чему им благодаримо, молећи се Господу да умножи духовне и сваке друге дарове на Цетињане, и остале Црногорце.
Ипак, након овог нецивилизацијског чина који се данас догодио на Цетињу, остала је горчина због чињенице да присталице распопа Дедеића - а показало се да су из Црне Горе успјели да их мобилишу тек стотинак - имају здравој памети и новинарском кодексу невјероватан третман у неколико црногорских медија, посебно на државној телевизији која, и овом приликом се показало, неправедно носи прерогатив Јавног сервиса. Групица људи, посредством неколико медија, нападно, већ данима, црногорске грађане позива на насиље. На ово црногорски Јавни тужилац упорно ћути.
Искрено вјерујући у оснажење државних институција система Црне Горе и молећи се Светом Петру Цетињском и самом Свевишњем, остајемо у нади да се данашње безакоње, које је плод вишедневних најава, никада неће поновити.

Прес служба Mитрополије црногорско-приморске