Освећен обновљени манастир Крупа на Врбасу

У сриједу, 14. октобра 2009.године, на празник Покрова Пресвете Богородице, Епархија бањалучка имала је несвакидашњу духовну радост и свечаност. Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Господин Јефрем, осветио је уз саслужење осморице свештеника и свештеномонаха и двојице ђакона, генерално обновљени манастирски храм Светог пророка Илије у манастиру Крупа на Врбасу.

На освећење овог храма чекало се преко 20 година, колико траје његова обнова, а уз Божију помоћ у скорије вријеме требало би да буде освећен и новоизграђени велељепни манастирски конак. Послије завршеног освећења храма, служена је Света архијерејска литургија, на којој је Епископ Јефрем, одликовао настојатеља манастира, синђела Саву (Недељковића), чином игумана, за ревносно служење Богу, показано кроз обнову овог манастира и кроз успјешно духовно руковођење манастирским братством и свим вјерницима који у великом вроју учествују у недељеним литургијским сабрањима. На предлог Епископа бањалучког Г. Јефрема, Свети архијерејски Синод СПЦ, одликовао је господина Недељка Чубриловића, министра саобраћаја и веза у Влади Републике Српске и кума манастирског храма, орденом Светог Саве. Епископ Јефрем се куму захвалио на помоћи, не само у изградњи овог храма, него и у изградњи осталих православних храмова.

Великим добротворима овог манастира Епископ је прогласио господина Младена Милановића из Мркоњић Града, који је био кум иконостаса и госпођу Стоју Тицу из Бања Луке, која је била кума унутрашњег инвентара, али и друге особе који су помогли изградњу овог храма.

У својој пригодној бесједи, Епископ Јефрем се захвалио свим вјерницима, што су се окупили у великом броју и нагласио је да је манастир Крупа на Врбасу, један од девет духовних стубова наше Епархије, и да има великог и историјског и духовног значаја за нашу Епархију, а посебно за вјернике из тог краја.

Манастир Крупа на Врбасу изграђен је у XIII и XIV вијеку, и неколико пута је био рушен, али по благослову Божијем, народ Божији увијек је успјевао да га обнови и да се у њему моли, истако је Епископ.

Ову велику свечаност увеличао је и СПД "Јединство" из Бања Луке пјевајући на Светој литургији. Славље поводом освећења манастирског храма настављено је у манастирској трпезарији, гдје је уприличена трпеза љубави. Освећењу овог храма присуствовао је и господин Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске, али и друга господа министри, начелници, те други представници политичког и културног живота из Републике Српске.

Извор: Епархија бањалучка