Освећење Центра за за психо-социјалну помоћ бившим наркоманима у Брајковцу

БрајковацУ понедељак, 29. септембра 2008. године, на празник Свете мученице Јефимије, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Служби је молитвено присуствовао велики број верника из Лазаревца и околине, десетак штићеника Центра за психо-социјалну помоћ бившим наркоманима „Земља живих" у Брајковцу као и гости црквене заједнице у Лазаревцу - више десетина штићеника центра „Земља живих" из Ченеја које је предводио ђакон Јелисеј, сабрат манастира Ковиљ.

У својој архипастирској беседи Владика Јован је истакао значај молитве и евхаристијског сабрања за хришћане, указујући на Бога као нашег јединог Спаситеља у кога је потребно да имамо потпуно поуздање. Зато је неопходно сваки дан да посвећујемо Богу и да га започињемо усрдном молитвом која извире из срца. А у зависности од стања нашег срца, од тога колико је оно очишћено од греха, толико ћемо осетити присуство Божије и задобити благодат.

БрајковацНакон службе Владика Јован је, у пратњи свештенства колубарско-посавског намесништва и штићеника центара „Земља живих" у Брајковцу и Ченеју, отишао у Брајковац где је осветио темеље Центра за психо-социјалну помоћ „Земља живих". Владика Јован је пожелео и свештеницима и штићеницима да Дух Свети пребива у овом Центру и да их Он води на путу препорода и опоравка до Бога Живога као и да им помогне у свим недаћама са којима се свакодневно сусрећу.

Ово је први центар ове намене у Епархији шумадијској, основан делатношћу свештеника лазаревачке црквене општине, а по благослову Владике Јована и у сарадњи са Епархијом бачком, манастиром Ковиљом и њиховим Центром за помоћ бившим наркоманима у Ченеју.

Извор: Епархија шумадијска