Освећење цркве у Гетеборгу

На дан светог апостола Симона Зилота и преподобне Исидоре, 23. маја 2009. године, после 30 година, услишене су молитве верног српског народа у далекој Шведској. Наиме, Епархија британско-скандинавска, коначно је у свој посед добила богомољу посвећену Светом Краљу Стефану Дечанском. Епископ британско-скандинавски Г. Доситеј је уз саслужење 17 свештенослужитеља осветио ову цркву.

У чину освећења учествовали су свештеници Британско-скандинавске епархије, Руске Православне Цркве, Шведске Православне Цркве и изасланици Епископа ваљевског Милутина - протонамесник Милован Теовановић и јереј Александар Вучај.

Залагањем пароха у Гетеборгу, протојереја-ставрофора Драгана Мијаиловића, купљен је комплекс од 3000 м2 корисног простора, којег чине - храм, Богородицина капела, банкет сала за 100 гостију, конгресна сала за 50 гостију и простор предвиђен за обданиште.

Овом догађају присуствовали су бројни гости које су чинили представници различитих деноминација, дохалкидонских цркава, бискуп Гетеборгшки Царл-Аxел Аурелиус као и представници шведског културног и политичког живота. Такође, овом приликом епископ Доситеј је одликовао јереја Немању Мијаиловића правом ношења црвеног појаса.

Епископ Доситеј је у својој беседи нагласио потребу српске дијаспоре у Гетеборгу да има своју богомољу, кроз коју ће чувати свој верски и национални идентитет али и сведочити православну веру. Тиме ће српски народ показати оно најбоље што има и ширити братску и хришћанску љубав према свим народима који живе на тлу британско-скандинавске епархије.

Трпеза љубави је уприличена у новим просторијама овог заиста прелепог и грандиозног здања.

Инфо-служба Епархије ваљевске

Извор: Епархија ваљевска