Освећење цркве у Љељенчи код Бијељине

ЉељенчаЊегово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Василије освештао је 7. септембра 2008. године цркву Свете Тројице у Љељенчи код Бијељине. После чина освећења Владика Василије је служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Недељка Пајића, протојереја-ставрофора Славка Максимовића, протојереја-ставрофора Цвике Мојића, јереја Горана Ненића и протођакона Жарка Мијатовића и Славољуба Милошевића.

„ Подићи цркву значи ударити печат снаге вјере своје и наде у боље сутра. Подижемо цркве да би се у њима вјерни народ молио и зато знајте да овај Дом Божији никада не смије бити празан. Христос Господ је рекао да Царство Божије није само на небу него и на земљи и зато је Царство Божије у човјеку када има мирну савјест, када мирно спава, када живи у миру и поштовању са свим људима. Свети апостол Јаков каже: Чините добро једни другима да вам никада не досади. Ви сте показали да је у вама једно срце, једна душа и да је у вама вјера у боље сутра.", истакао је Владика Василије и додао:" Смета појединцима зашто се слави крсна слава у Бијељини. Срам и стид их било! Нама требају они који граде јединство међу Србима а не они који стварају раздоре!".

Кумови цркве били су чланови црквено-грађевинског одбора на челу са предсједником, свештеником и још 16 чланова. Кум иконостаса је био Милан Лазаревић из Бијељине а кум звона Мићо Мићић, начелник општине Бијељина.

Владика се захвалио и ранијим кумовима. Куму темеља Ђури Ђурићу и куму крстова Драгану Савићу.

Владичанском граматом признања је одликовао грађевински одбор за изградњу храма, Јоцу Стевановића из Љељенче, Станка Иванића из Љељенче, Славка Крстића из Љељенче. Милана Лазаревића из Бијељине, Милана и Живана Јосиповића из Љељенче, Ђуру Ђурића из Љељенче и Драгана Савића из Љељенче.

Месног свештеника Жику Мићановића је одликовао чином протонамесника.

Извор: Епархија зворничко-тузланска