Освећење иконостаса у Болману

Болман Дана 13.септембра 2008. године је у месту Болману у Барањи освештан новоизрађени иконостас цркве светих апостола Петра и Павла. Свету архијерејску литургију служили су епископи браничевски Господин др Игњатије и осечкопољски и барањски Господин Лукијан уз саслужење више свештеника и ђакона.

Највише заслужнима за ово богоугодно дело епископ осечкопољски и барањски Лукијан је уручио највиша одликовања. Орден светог Саве другог степена добила је мр.Мирјана Стојановић Војновић из Београда иначе рођена Болманка, затим орден светог Саве другог степена добио је и Јован Недић, председник Црквеног одбора а Радован Стојановић, благајник Црквеног одбора добио је орден св.Саве трећег степена. Председник СДСС др.Војислав Станимировић и тројица парохијана болманске парохије добила су Архијерејске грамате признања.

Желим да изразим своју захвалност за учињена добра дела, нека сте сви благословени на много година, - поручио је епископ Лукијан награђенима а пригодном беседом верницима се обратио епископ браничевски др. Игњатије.

Говорећи о свету као творевини Божијој, коју Бог ствара из љубави да вечно постоји, епископ Игнатије, истакао је улогу Цркве у нашем свакидашњем животу. Улогу која обожује човека, и чини да у Христу сва твар постоји вечно јер је за вечност и створена. Некада је народ живео и дисао у потпуности Црквеним животом и такав начин живота спроводио у свакодневним прилика. Дарове и првине од дарова народ је доносио као захвалност Богу за све створено. Круг године хришћани су мерили по Црквеним Празницима, плодове које су убирали називали су их по празницима у које време сустизали за бербу, „биле то јабуке Петроваче или трешње Ђурђевке или томе слично", истакао је епископ Игнатије. Наиме, човек је живео оно што је веровао и веровао је оно што је живео.

Честитајући срећно и Богом благословено постављање иконостаса у храму, Епископ је нагласио улогу иконе у Цркви, истичући да сваки догађај или светитељ који је иконописан и представљен на икони показан је онако какав ће бити у царству Божијем, леп лепотом Христовом. Наш народ је и тај део богословља, живога богословља, преточио у свој живот тако да често пута можемо чути како ће неко за некога рећи: „Леп је као икона", истакао је Епископ Игнатије.

Пожелевши нам свако добро од Бога и захваливши се Епископу нашем и Оцу Лукијану на позиву, али и верноме народу места Болмана, Епископ Игнатије благословио нас је благословима светих његове епархије и пренео поздраве верних Цркве Христове у Његовој епархији.

Српска православна парохија у Болману броји данас око 190 домаћинства. Верски живот се одвија око храма светих апостола Петра и Павла. Храм је саграђен 1777. године. Ове године добио је нови Иконостас, који су радили браћа Милан и Иван Димитријевић из села Јовановца код Крагујевца а иконе на њему је сликао Зоран Војновић. Парохију болманску води протојереј Стеван Кувежданин, родом из овог места који је изразио своје посебно задовољство што је овај храм добио свој нови иконостас чија је инцијатива за израду истог отпочела још пре рата 1991. године, да би коначно после много труда и рада и уложених финацијских средстава ове године био и урађен и постављен да улепшава болмански свети храм. После Литургије, сви гости су заједно с Епископима и свештенством били на свечаном ручку са окупљеним народом, који је протекао, како и приличи хришћанским трпезама љубави, у радости и песми.

На свечаном ручку Преосвештени епископ Лукијан, поздравио је епископа Игњатија и све остале госте те им захвалио на њиховој љубави што су дошли да буду са нама, да виде у каквим условима радимо и служимо своме народу на подручју Источне Славоније. У ово време искушења потребно је да се састајемо, размењујемо искуства и утврђујемо једни друге у вери на путу ка Царству Божијем- рекао је епископ Лукијан.

П.П Азап