Освећење крстова у Салфелдену

Крст У Салфелдену (Saalfelden), симпатичном месташцу у аустријској покрајни Салцбург, је у недељу, 7. Септембра, прослављена црквена слава, Сабор Српских Светитеља. Ствар, која би се највероватније уклопила у нормалне црквене активности и не би био потребе о њој посебно реферисати, да са тим даном није уско повезан догађај, који својим значењем заслужује посебну пажњу, не само верника парохије Салфелден, већ и свег православног живља у Аустрији, у матици Србији и ван граница поменутих земаља.

У недељу су, наиме, освећени и подигнути крстови на већ, што се тиче грубих грађевинских радова, саграђену православну цркву у Салфелдену. Величина и значај овог догађаја морају се посматрати кроз чињеницу да се ова црква гради у Аустрији, једној земљи у којој је огромна већина живља римокатоличке вероисповести. Тиме не желим да чињеницу, да се и у матици граде цркве, представим као мање важну. Неоспорна и радосна је чињеница, да Православана црква у Србији, ослобођена деценијског атеистичког притиска, граби напред и да њена хришћанска мисија поново све више прожима дух народа, што индиректно резулутује и градњом нових цркава. Али, градити цркву у једној страној земљи, која је при томе далеко од православља, захтева храброст, срчаност, оданост и чврсту веру у Бога светога и заслужује сваку похвалу и дивљење. Ако се при томе узме у обзир да црквена општина Салфелден постоји тек седам година и раније овде није било организованог верског живота наших људи, као и то, да је Салфелден једно релативно мало место и да је организовање градње почело тек ове године, онда се тек у целости може сагледати величина подухвата и досадашњих разултата оца Јована.

Црква Сама црква је саграђена у непосредној близини протестантске цркве, у којој је до сада, захваљујући предусретљивости свештеника, за све ове године служена и православна служба. У току ове године су се ствари одвијале заиста великом брзином. Средином фебруара је освећено црквено земљиште, за Ускрс је освећен темељ и, Богу хвала, за кратко време је црква постаљена под кров и дошло се и до тог свечаног чина, до освећења и постављања крстова.

Упркос ружном времену и киши, која је полако почињала да ромиња, на служби се скупило мноштво верника а добар део је морао да остане напољу. Свету литургију служило је седам свештеника из матице, Аустрије и Немачке уз началствовање Његовог Преосвештенства Епископа средњоевропског г. Константина. Цветој литургији је, осим бројних верника, присуствовао и викарни римокатолички Бишоф Др. Андреас Лаун са својим ђаконом. Господину Ранку Санчанину је припала част резања славског колача. Потом се прешло на освећење крстова, као и на избор кумова. За кума централног крста изабран је господин Младен Крндић из Салцбурга, који је при том помогао градњу цркве са 3000 евра. Кума малог крста, супруга оца Јована, помогла је овом приликом градњу цркве сумом од 1000 евра. Затим су, уз помоћ крана добровољног ватрогасног друштва из Салфелдена, крстови подигнути и постављени на цркву. Подизању крстова је такође присуствовао и Генерални конзул Републике Србије из Салцбурга, господин Зоран Јеремић са супругом.

Затим се прешло у велику салу Конгресног центра у Салфелдену. Тамо је био организован свечани ручак за званице и вернике. Са бине се гостима прво обратио отац Јован, који је укратко преставио развој Српске православне цркве на просторима Аустрије у току 19., 20. и 21. века. Затим су се заговорницом ређали римокатолички Бишоф Лаун, заменик градоначелиника Салфелдена, Eric Rohmoser, Robert Jonischkeit, представник римокатоличке цркве, Ronald Raser, Архијерејски намесник за Аустрију, протојереј ставрофор Ђорђе Кнежевић, Конзул Зоран Јеремић и посланица у локалној влади, Margit Patschbacher. На крају се гостима обратио и Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски г. Константин, који је још једном истакао важност овог догађаја, као и веру и убеђење да се неће на овоме стати и да ће пример из Салфелдена ускоро следити и друге парохије у Аустрији, посебно салцбуршка и тиролска.

За забаву гостију је било задужено Култуно-уметничко друштво „Даница" из Салцбурга, што је, уз добру храну и пиће, знатно допринело томе да дан буде окончан уз песму и весеље.

Овом приликом треба истаћи заиста несебичан напор и залагање верника ове парохије, који су увек ту, кад затреба нешто овако организовати. Без њиховог залагања у целокупном верском животу, црква у Салфелдену би свакако живела у срцима верника, али не би постојала нити чврсто стајала на црквеном плацу, на темељу који су верници својим добровољним радом ископали. На овом дивном примеру се види колико су црква и народ међусобно нераздвојно прожети и како су наизглед илузорни и незамисливи подухвати, уз веру у Бога и наду у његову помоћ, ипак изводљиви. Не треба заобићи ни оца Јована, који је за своју богоугодну делатност у парохији превремено унапређен у чин протонамесника.

На веб сајту парохије (www.spc-saalfelden.at) се могу добити додатне информације о градњи цркве, као и мноштво фотографија и других информација из живота парохије. Сви они који желе да помогну градњу цркве, могу то да учине уплатом на:

Konto Nummer: 00154831
Empfänger: Serbisch-orthodoxe Kirche Saalfelden
Bankleitzahl: 35053
Verwendungszweck: Spende für den Kirchenbau

За уплате из иностранства (ван Аустрије) обавезно навести ИБАН и БИЦ ознаке:

IBAN: AT773505300000154831
BIC: RVSAAT2S053

Текст и фотофрафије: Зоран Мармаковић, Салзбург