Освећење Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Бијељини

Владика зворничко-тузлански Г. Василије служио је 20. септембра 2009. године празнично бденије, а потом освештао Саборни и Спомен храм Рођења Пресвете Богородице у Бијељини. Чину освећења присуствовао је Епископ рашко-призренски Г. Артемије као и велики број верног народа Семберије. „Ваше Преосвештенство, драга браћо свештеници и свештеномонаси, благочестиви народе Цркве наше, данашњи дан,ово вече и ови дани испуњени су свеопштом радошћу јер оно што је православна хришћанска душа жељела, а жељела је Бога живога, вечерас се испунило.

Испунила се жеља свих оних који Бога славе, са Богом живе испуњавајући Његов закон. Данас је најмање потребно да вам ми са светога олтара говоримо. Данас се не говори много и не само данас него ових дана уопште. Данас се тихо шапућу молитве небу јер оно нам је неупоредиво ближе него што нам је било. Бог је невидљиво са нама ближи а Пресвета Богородица мајка наша, свеопшта царица мира, која је се моли пред пријестолом Сина свога Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа, је овдје са нама.

Ми имамо осјећај као да лебди у овоме храму и као да држи свој покров који је држала у цркви када је православни народ у Цариграду страдао. Нека буде ово срећан почетак утврђења наше вјере у Христа, у истини, племенитости, доброти и свему ономе што чува достојанство лика човјековога. Бити хришћанин није довољно само казати него треба по крштењу по Христовом закону живити овоземаљски живот. Ево нам прилике да ова звона не звоне у празно него да пробуше глуве уши оних који немају слуха за љепоту и хармонију и разговор са Богом.

Устани народе и сјети се славних предака, Филипа Вишњића и кнеза Иве од Семберије. Сјетите се ви семберци и мајевичани и крените Господу у загрљај. Сјетите се сви ви који сте пред крај Другог свјетскога рата изгубили своје претке од крвавих руку оних који за себе говоре да су Срби. Ти мученици и страдалници почивају у ове три огромне гробнице на мјесту ове касарне. Неће Семберији бити добро, неће Мајевици бити добро, све док се тим славним мученицима не одужите браћо и сестре.

Зато, призовимо се памети, душу своју очистимо, оперимо гријехе своје и устанимо да се одужимо прецима својим. Драга браћо и сестре, нека вам је срећно и Богом благословено ово улажење под сводове овог малог парчета неба. Нека вам је срећан и Богом благословен овај дан када смо се састали у Име Господње", истакао је Владика Василије.

На крају беседе Владика је додао: "Ваше Преосвештенство, драги брате Артемије, хвала вам што сте дошли да вечерас са нама подијелите ову духовну радост.

Ви сте чувар колијевке српскога народа Косова и Метохије, онога народа који је много пута трпио тиранију али је увијек постојан био. Вјерујемо и Богу се молимо и светитељима косовско-метохијским да ће опстати народ наш и светиње наше. Нека вам Свеблаги Господ подари снаге Преосвећени Владико".

Извор: Епархија зворничко-тузланска