Освештан камен темељац храма у Аргентини

Освештан камен темељац храма у Аргентини
Освештан камен темељац храма у Аргентини
Освештан камен темељац храма у Аргентини
Освештан камен темељац храма у Аргентини

Митрополит Амфилохије освештао камен темељац за храм Свете Тројице у Резистенсији, Аргентина

У суботу, 16. децембра 2017. године, на празник Светог пророка Софронија и Светог Јована Ћутљивог, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Преосвећени Епископ диоклијски г. Кирило, уз саслужење свештеника Марка Обрадовића из Бразила и протођакона Владимира Јарамаза, служили су свету архијерејску Литургију у Ресистенсији, на мјесту гдје треба да се сагради црква Свете Тројице за потребе свих православних житеља тог града и провинције Ћако.

Литургији су присуствовали и бринули се око организације овог значајног догађаја мјесни парох, отац Бранко Станишић, као и протођакон Никола Радиш, а на служби је појао здружени градски хор из Резистенсије и Маћагаја.

Плац на коме се служило добијен је на поклон добротом г. Хорхеа (Ђорђа) Капетанића, градоначелника, иначе бившег премијера Аргентине који је поријеклом из Бањана, Црна Гора. Пројектант храма је г. Александро Рогановић, успјешни архитекта и предузимач из провинције Ћако, потомак чувеног митрополита црногорског Илариона Рогановића.

После Литургије приступило се чину освећења камена темељца за будући храм Свете Тројице, а потом је митрополит Амфилохије одликовао градоначелника Хорхеа Капетанића епархијским одликовањем истакавши да је он градонацелник који ће остати упамћен у народу и благословен од Господа зато што је учинио добро дјело и поклонио земљу за храм Божји који ће се налазити у центру Резистенсије, града у ком живи близу пола милиона људи.

Градоначелник Капетанић је захвалио Митрополиту на одликовању, истакао да му је веома драго то што ће православни храм бити саграђен за вријеме његове управе градом и обавјестио све присутне да ће изградња храма ући у план и програм прославе 140 година од оснивања града Резистенсије.

протођакон Владимир Јарамаз

Извор: Митрополија црногорско-приморска