Освештан камен темељац за храм Светог Лонгина Сотника у Пољицама

Освештан камен темељац за храм Светог Лонгина Сотника у Пољицама
Освештан камен темељац за храм Светог Лонгина Сотника у Пољицама
Освештан камен темељац за храм Светог Лонгина Сотника у Пољицама
Освештан камен темељац за храм Светог Лонгина Сотника у Пољицама

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије обавио је у четвртак, 29. октобра 2015. године, на празник Светог мученика Лонгина Сотника, освећење камена темељца за цркву, посвећену овом мученику и угоднику Божјем, која се гради у Пољицама у Бањанима.

Преосвећеном Епископу, у чину освећења и полагања камена темељца за будућу спомен-цркву у Пољицама, саслуживало је свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке: протојереј Петар Крговић, парох граховски, јеромонах Арсеније Самарџић, игуман манастира Косијерево и јереј Раденко Копривица, надлежни парох.

Овај спомен-храм подиже се у славу Божју и у част Светог мученика Лонгина Сотника, а за покој душа црногорско-херцеговачких јунака, наших родољуба и предака, који на овај дан прије стотину година, изгибоше овдјеу вријеме аустроугарске окупације.

До сада је познато 47 имена витезова који своје животе положише за Крст часни и слободу златну, а осим из Трепача, Бањана и Опутне Рудине, на овом светом и крвљу заливеном мјесту, гинули су и јунаци из других крајева отачества, од чега чак њих 35 је било из Пипера.

Сабраном народу ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

„Велики је Божји благослов данас на нама који смо се овдје сабрали да осветимо темеље нове цркве, коју подижемо у славу Божју и за покој душа овдје пострадалих јунака, витезова Крста и слободе, који пострадаше прије 100 година на Троглаву и око Троглава. Та крв проливена за вјеру и отечество данас нас је сабрала овдје, око старе светиње која је дуго година и дуго вјекова чамила под земљом понижена и заборављена, али је исто тако света. Сабрало нас је и наше памћење, наша љубав и незаборав према онима који пострадаше за Крст часни и слободу златну на овај дан, на дан Светог мученика Лонгина Сотника, онога војника који је претходно био незнабожац, али је био присутан приликом Христовог распећа на крсту“.

„У моменту када је Господ Исус Христос излио Своју живоносну крв на Крсту и принио жртву за спасење свијета, када су се многи разбјежали и изгубили дах, тада је овај војник, иако до тада незнабожац, повјеровао у распетог Господа и узвикнуо из дубине срца свога „Заиста, овај човјек Син Божји бјеше“. Он је распетог Господа Који је побјеђивао смрт, а послије тога и васкрсао у трећи дан, јавио се као Побједитељ смрти, он Га је, унапријед, исповиједио као Животодавца и Побједитеља смрти, као Сина Божјег Који живот даје цијелом свијету, Који је самог Себе принио за жртву Богу за спасење и отпуштење грехова, не једног народа, не појединаца, него свега човјечанства и цијелог свијета“, рекао је Његово Преосвештенство.

Он је изразио наду да ће чин освећења темеља нове цркве послужити као почетак обнове древне светиње, која се налази у близини будуће спомен-капелице Светог Лонгина Сотника. Да ли ће част да обнови ову стару светињу припасти овој генерацији или некој другој тек ћемо да видимо, казао је Владика Јоаникије, додајући:

„Нека буде Божја воља, а добри људи овог краја су се сјетили да учине ову спомен-цркву за покој душа наших родољуба, наших предака који изгибоше на овом мјесту, ове горе залише својом крвљу у вријеме аустроугарске окупације, јуначки се бише и бранише наше отечество. Многи изгибоше и у славу незаборава јуначког уђоше, али нажалост, убрзо послије тога би издата наредба тим јунацима да положе оружје пред непријатељем. До тада је свака битка, свака рана и свака јуначка смрт служила као охрабрење и као позив на још већи подвиг за одбрану отечества, али тим јунацимаје страшно било да поднесу такву наредбу, па је многи нијесу ни прихватили, понајвише због проливене крви њихове браће, који изгибоше на бранику вјере и отачаства“.

„Таквих знаменитих мјеста, мјеста гдје су црногорски и херцеговачки јунаци гинули заједно са цијелом српском војском, је много. Ми се, посебно, сјећамо Троглаве, Мојковца и Гласинца, а када бисмо редом бројили био би то, заиста, велики, дугачак низ да се сјетимо тих страшних времена и великог јунаштва наших предака, али и великих искушења кроз које смо прошли“.

„Те ране су биле ублажене у моменту кад се обновило наше отачаство, наш народ је имао осјећај да се обновило немањићко царство. Био нам је дао Бог лијепу прилику, али ми смо познати по томе да знамо гинути, ратовати, војевати, али, у новије вријеме, нажалост, оно што стечемо сабљом нијесмо у стању у миру одржати, него увијек примјери јунака свијетле млађим нараштајима. Нека овај данашњи свети чин буде почетак обиљежавања велике епопеје у овим крајевима од Троглава па до Мојковца, а биће ту још доста мјеста која треба посјетити и помена које треба учинити, јер су то наши преци јунаци заслужили“, истакао је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Владика је захвалио предсједнику и члановима Одбора за изградњу овог светог храма, пожеливши да се храм с љубављу и слогом гради и заврши, па да ускоро дође дан када ће се ова светиња освештати.

У име Одбора за изградњу спомен-цркве у Пољицама сабрање је поздравио Стеван Мићуновић.

Уприличен је и пригодан програм у којем су учествовали: народни гуслар Славко Горановић и мушка пјевачка група „Бањани“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка