Освештан манастир на Немањином граду у Подгорици

Освештан манастир на Немањином граду у Подгорици
Освештан манастир на Немањином граду у Подгорици
Освештан манастир на Немањином граду у Подгорици
Освештан манастир на Немањином граду у Подгорици

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештао је 26. фебруара 2016. године са свештенством манастир Лавру Преподобног Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици и у њему служио свету архијерејску Литургију.

У току свете службе Владика је крстио малу Анастасију Ракић. У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља, митрополит Амфилохије је рекао да је овај храм Светог Симеона Мироточивог призив свима који се овдје буду сабирали да се освећују и просвећују.

-А кроз овај храм васкрсавају сви они свети храмови који су овдје били вјековима. Васкрсава и онај храм у коме је крштен Свети Симеон Мироточиви. Свети Симеон својим крштењем овдје на Рибници, у латинском храму и на латинском језику, и својим миропомазањем у храму Светих Петра и Павла у Расу, својом личноћу и свим дјелом обједињује, не само наш светосимеоновски народ, него и исток и запад”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је све што је свето, честито и животворно обједињено у личности овога светитеља. -Зато ово мјесто, од сада па убудуће биће мјесто обновљеног памћења вјекова, памћења истока и запада, памћења Цркве Божје, једне, свете, саборне и апостолске, каква је она овдје била све до времена Светога Симеона, нарочито до времена Светога Јована Владимира. Тако је овај храм и призив свима који живе овдје у староме граду, свима нама, призив истоку и западу да, попут наше мале Анастасије, приме свјетлост богопознања”, поручио је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, Владика је са свештенством освештао просторије Дома патријарха Гаврила Дожића који ће од сада бити зимска резиденција црногорских митрополита.

Након службе освећења он је рекао да је Митрополит црногорско-приморски, потоњи Патријарх српски Гаврило Дожић један од највећих архијереја и патријараха двадесетог вијека. -Радује ме да, ево, патријарх Гаврило, добија овај дом, при овој светој обитељи, казао је Митрополит Амфилохије.

Затим је благосиљан славски колач и приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска