Освештан споменик Јурију Гагарину

Освештан споменик Јурију Гагарину
Освештан споменик Јурију Гагарину
Освештан споменик Јурију Гагарину
Освештан споменик Јурију Гагарину

Поводом 55 година историјског лета Јурија Гагарина и међународног дана космоноутике у Новом насељу у Радовићима откривен је спомен првом човјеку који је полетио у космос. У присуству стотињак Руса који живе на црногорском приморју и мјештана, споменик су открили Јуст Ругел, оснивач удружења „Врхунци руске цивилизације“ и аутор, московски вајар Вадим Кирилов. Споменик је идеја Ругела, Словенца ожењеног Московљанком који десетак година живи у Радовићима.

Поводом откривања првог споменика Јурију Гагарину у Црној Гори приказан је краткометражни документарни филм о чувеном руском космонауту и симболично у част јубилеја у небо пуштено 55 балона. „Ово је догађај који је требало обиљежити на приступачан начин. Лет Гагарина је нешто што је од општег цивилизацијског значаја. Само је Русија након такве жрртве и одрицања у Другом свјетском рату могла изњедрити Гагарина и остале космонауте. Држава је након исцрпљујућег и страшног рата били срушена, народ полугладан и свега 10 година након побједе у Великом рату, побиједила је и у трци за освајање свемира“, истакао је Ругел. Он је објаснио да са познатим московским вајаром Кириловим има дугугодишњу сарадњу која је изњедрила и споменик словеначком пјеснику Францу Прешерну у главном граду Русије.

„Ујединили смо данас поново наше снаге и сада можемо да подијелимо задовољство. Предсједник сам и Руско-словеначког друштва пријатељства. У склопу тих активности поставили смо у Русији неколико споменика и издали више од 50 књига“, истиче Јуст Ругел. Споменик Јурију Гагарину Јуст је подигао на ивици свог имања у Радовићима уложивши како истиче своја средства и велики труд да уреди простор са кога је склоњена земља до камена и посађен маслињак. Занимљиво је да Ругел дао и име улици у Радовићима по Николи Тесла, па је као истиче тако спојио два великана словенског народа.

Споменик је освештао предсједник Братства правоославне омладине Црне Горе, јереј Миајло Бацковић. Он је подсјетио да се у 9 сати и 7 минута по московском времену, прије 55 година, 12.априла 1961. године са ракетом Восток из ракетодрома Бајконур, први човјек у свемиру винуо у непрегледну ширину Божијег стваралаштва. „Захвални смо због овог подвига који је измијенио свијет и збоог части, да и ми у Боки добијемо споменик овом хероју, освешштасмо данас још један знак братства наших народа. Споменик, не случајно подижемо у улици српског свјетлоносца, Николе Тесле који је био међу првима који је надахнут Духом Светим спознао свемир и тајне Васељене дотакавши се душом и умом оне бесконачности коју је видио и доживио Јуриј Гагарин“, рекао је Бацковић.

Присутнима су о подвигу Гагаррина говорили и Николај Грушин испред Клуба младих космонаута, Александар Кошевој из руског удружења „Рострудичество“ и Војко Когеј, оснивач Астронаутско ракетног клуба „Владимир Макаров“ из Љубљане. „Ово је лијеп догађај. Сигуран сам да ће имати великог одјека у Русији. Код вас је много руских туриста. То се не може платити. Сјећам се да је словеначка „Крка“ отворила нову творницу таблета баш на 12.април што је изазвало публицитет у Русији“, рекао је Когеј. Споменик Јурију Гагарину у Кртолима, ће уз булевар у Новом Београду и улицу у Загребу, на Балкану чувати сјећање на изузетан подвиг руског духа и технологије. Организатори свечаности поводом отркивања споменика у Радовићима су приредили и свечани коктел.

Извор: Митрополија црногорско-приморска