Освештан Светосавски дом у Источноим Сарајеву

Новоизграђени Светосавски дом у мученичком и многострадалном Трнову у Источном Сарајеву освештен је 30. маја 2020. године молитвама и благословом Његовог Високопреосвештенства г. Хризостома, Митрополита дабробосанског.

Освештењу Светосавског дома претходило је служење свете архијерејске Литургије у храму Светог великомученика Георгија у Трнову. Високопреосвећеном Митрополиту су саслуживали протојереји-ставрофори Ранко Билинац и Дарко Ђого, протојереји Никола Ковач и Младен Микавица, као и ђакон Будимир Гардовић.

У знак захвалности за њихов посебан допринос изградњи Светосавског дома, али и свега учињеног у и око храма Светог Георгија у Трнову Митрополит је златном плакетом Светог Петра Дабробосанског одликовао бившег пароха трновског, сада трећег корорачког у Источној Илиџи, протојереја Младена Микавицу; г. Драгомира Гаговића, начелника општине Трново; г. Вукашина Мојевића и посмртно упокојеног начелника општине Трново Горана Вујичића. Архијерејском похвалницом одликован је јереј Његослав Јелисић, привремени парох трновски. У име одликованих Високопреосвећеног Митрополита су поздравили и захвалили јереј Његослав Јелисић и г. Драгомир Гаговић.

-Срећно и благословено Вам попразништво великог празника Вазнесења Господњег. Славимо Вазнесење Господње, али се уједно молимо и припремамо да примимо Духа Светога на Педесетницу, када ће нас Он поново укрјепити и оснажити; када ће нас Собом обновити! Чусмо данас из светог Јеванђеља како нас Господ Исус Христос уведе у заједницу Бога Оца и Његова Сина и Његова Духа Светога. Црква није религија, у класичном значењу те ријечи, већ је Богочовјечанство које Собом и у Себи успостави сам Син Божји. Он нас смјести с десне стране Оца. И како би рекли свети оци - да ми живимо овдје на земљи, али је наша Отаџбина на небесима. Ми не трагамо да откријемо који нам је какав бог, јер нам се Сам Бог Сином својим показао, с нама поживио и природу нашу на себе узео и смјестио с десне стране Оца Небеског. Дозволите, браћо и сестре, да vам честитамо освећење овог Светосавског дома и да вам се захвалимо за велику љубав, ревност и уложени труд. Ово је ваше велико дјело за вас као Цркву овдје у Трнову. Мало је Црквених општина које се могу похвалити оваковим Светосавским домом, беседио је митрополит Хризостом.

Извор: Митрополија дабробосанска

Освештан Светосавски дом у Источноим Сарајеву
Освештан Светосавски дом у Источноим Сарајеву
Освештан Светосавски дом у Источноим Сарајеву
Освештан Светосавски дом у Источноим Сарајеву