Освештана капела у касарни Војске Србије у Новом Пазару

Освештана капела у касарни Војске Србије у Новом Пазару
Освештана капела у касарни Војске Србије у Новом Пазару
Освештана капела у касарни Војске Србије у Новом Пазару
Освештана капела у касарни Војске Србије у Новом Пазару

У четвртак, 5. децембра 2013. године, на празник Светих апостола Филимона, Архипа и Апфије, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије освештао је капелу у касарни „Рифат Бурџовић Тршо“ у Новом Пазару.

Капела је посвећена Светим равноапостолним цару Константину и царици Јелени. После освећења капеле служена је прва света Литиргија којом је началствовао епископ Теодосије уз саслужење свештенослужитеља из Новог Пазара и Рашке, игумана манастира Тушимље и војних свештеника.

После свете литургије, у надахнутој беседи владика Теодосије је између осталог рекао да осећа посебну радост што је њему припала част да освешта војну капелу, јер су многе генерације деценијама очекивале овај догађај од историјског значаја не само за Војску Србије, већ и за нашу Цркву и наш народ. Капела је, како је Владика рекао, посвећена Светим цару Константину и царици Јелени поводом овогодишњег јубилеја 1700 година Миланског едикта. Захваливши се Војсци Србије, Владика је позвао присутне старешине и војнике да Отаџбину Србију бране наоружани силом Часног Крста Господњег.

Захваљујући ангажовању Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, али и доброј вољи Генералштаба, потписан је споразум о увођењу (боље рећи враћању) војног свештенства и формирању богослужбених места у касарнама Војске Србије. Реализација тог споразума је почела постављањем Његовог Преосвештенства Епископа јегарског др Порфирија за војног епископа и освећењем капеле у Генералшатабу. Капела у касарни у Новом Пазару је седмо богослужбено место освећено у касарнама Војске Србије. Са благословом епископа Теодосија капелу је опремила и уредила Српска православна црквена општина за Рашку област из Новог Пазара, а у њој ће служити војни свештеник Стеван Стевановић, који је истовремено задужен и за капелу у касарни у Краљеву.

Подсећања ради, сви који памте бившу државу СФР Југославију знају да се име Божје у њеној армији помињало само погрдно, са презрењем и ниподаштавањем и да је сваки војник или старешина који се изјашњавао као верујући понижаван, малтретиран и прогањан. Но, то је далека прошлост. Данас је, хвала Богу, ситуација неупоредиво другачија. Војници и њихове старешине могу у касарнама Војске Србије да задовоље своје духовне потребе и да се предвођени својим духовним пастиром, војним свештеником, моле за спасење своје Отаџбине, коју бране не само оружјем, већ и молитвом. Скоро потпуно заборављена прозба из служебника „за христољубиво војинство“  поново ће на светој Литургији испуњавати радошћу срца православних хришћана.

Истог дана у касарни у Новом Пазару извршено је отварање богослужбеног места за припаднике исламске вероисповести Исламске заједнице Србије. Након обе свечаности команда касарне у Новом Пазару је за све госте, војнике и старешине приредила свечани ручак.

Извор: Епархија рашко-призренска