Освештана реновирана црква брвнара

У селу Радијевићи на Златару у недељу 1. јуна  освештана најстарија црква брвнара Епархије милешевске

У суботу  31. маја 2014. свечаним бденијем почео је нови дан радовања за нашу Цркву са њеним верним народом, нови дан што га створи Господ! Овде под небом златарским братство Пурића и потомци свештеника Раље Пурића, и породица Димкић,  иницирали су обнову свога храма.

У селу Радијевићи, већ од раног недељног јутра, окупио се благочестиви народ из села, околних места, из расејања,  да поздрави Епископе милешевског Филарета и канадског Геогија који је био први епископ установљене Епархије милешевске (1992. године). После чина освећења храма, који су обавили Епископи, приступило се призиву Духа Светога и настало је време да се служи Господу.

Свету архијерејску Литургију служили су Преосвећени Епископи  канадски Георгије и милешевски Филарет уз саслужење свештеника и свештеномонаха епархија Милешевске и Канадске: архимандрити Макарије и Нектарије, протојереји-ставрофори Првослав Пурић (Канада) и Марко Папић, као и ђакон Дејан Марковић.

***

Храм посвећен покрову Свете Богородице у селу Радијевићи на Златару подигнут је 1808. године, у време кратког примирја у време Првог српског устанка. По предању, цркву је подигао свештеник Василије Пурић, који је због тога био отеран у Травник где је три године дана робовао код травничког везира.

Богомоља од брвана са каменом апсидом грађена је у облику старовлашке куће и има подрум по чему је јединствена у Српској Цркви. Пет икона из цркве у Радијевићима, које је почетком 17. века сликао зограф Андрија Раичевић, спадају међу најстарија и највреднија иконописна дела  која су до данас очувана у црквама брвнарама Србије. Вредан споменик народног градитељства, ова брвнара је проглашена за културно добро од великог значаја за Србију.

Реконструкција брвнаре у Радијевићима започела је пре две године. Током радова утегнута су брвна и замењени  кровна конструкција, део греда и шиндра на крову. Метални звоник од стубова далековода  замењен је новим од камена и дрвета, а подигнута је и ограда, како је у свом поздравном слову казивао прота Мића Ђенадић, који је давне 1971. године започео свештеничку службу.

Милошћу Божјом и благословом Епископа милешевског, сваке године се обнови неколико храмова и манастира, подигну се нове богомоље. На сваки начин Српска Православна црква широм васељене, као и Епархија милешевска, настоји да и у најмањем месту окупи српски род око богомоље и  они ту узносе молитве Господу.

***

Народу Божјем срећну и благословену славу пожелео је Епископ канадски Георгије:

„Нека је срећан чин освећења овога храма у којем су две стотине година узношене молитве Господу. Светиња Божја не огледа се само у њеној спољашњој лепоти, него у лепоти и изразу верног народа који данас сабран у молитви стоји пред иконама у храму  и приноси жртву Господу. Верни народ је данас изобразио лик Божји који је Бог подарио човеку. Не заборавите да је то најбољи украс ове светиње.

Нека је благословен овај дан, овај чин освећења храма! Нека благослов Господњи почива на свима сабраним у храму и у све дане њиховог овоземаљског живота!“

За непрекидно прегалаштво на славу Господњу и добро наше свете Цркве, српског народа у Милешеви док је обављао службу епархијског Епископа у најтежа, ратна времена, за сву љубав према овој Епархији док службује у расејању, у Епархији канадској, Владици Георгију је надлежни Епископ милешевски Филарет уручио Орден Белог анђела првог степена. Иако је давно отишао из Епархије милешевске, Преосвећени Георгије је био дирнут посебном пажњом, заблагодарио је Господу и благочестивом народу који је, истиче он,  свагда у његовом срцу без обзира на географску удаљеност.

У име свештенства и верног народа, прота Ђенадић је Епископима предао владичанске штапове изрезбарене у дрвету са филигранским сребром на врху штапа.

***

Орден Белог анђела другог степена Епископ милешевски Филарет уручио је г.  Милану Димкићу.

Протојереју-ставрофору Првославу Пурићу уручена је архијерејска  Грамата  и Зборник Осам векова Милешеве. Крстоносни прота Пурић је преузео грамате и за дародавце из Канаде.

Владика Филарет је свечано уручио грамате и породици Димкић (Дејан, Зоран, гђа Љиљана),  која је постала велики добротвор радећи на обнављању ове светиње, председнику Скупштине Општине Нова Варош г. Брани Дилпарићу, као и појединим заслужним појединцима и предузећима.

***

Током Свете Литургије протојереј-ставрофор Марко Папић, како смо већ и свикли да о важним догађајима беседи благословом свог Владике Филарета, данас је казивао поуку из Јеванђеља: како да се сабирамо у храмовима и чинимо непрестано добра дела на славу Господњу и на ползу свог народа.

За трпезом љубави је архимандрит Нектарије заблагодарио Господу и свима заслужнима за обнављање ове светиње.

Прича би била дивна да нам Епископ милешевски Филарет у цркви и после Свете Литургије за трпезом љубави није изнео податке о пустим селима, школама у које се не уписују ђаци, јер се деца не рађају. Рашка област, позната по сиромаштву, има (као, уосталом, читава Србија) ниску стопу наталитета и економске проблеме.  Да се рађамо и множимо, враћамо светој Цркви и Господа молимо да нас мимоиђу сва страдања, јер не знамо какво нас страдање може затећи сутра, истакао је Његово Преосвештенство Епископ милешевски Филарет.

Зорица Зец 

Освештана реновирана црква брвнара
Освештана реновирана црква брвнара
Освештана реновирана црква брвнара
Освештана реновирана црква брвнара