Освештани темељи цркве и парохијског центра у Отави

Освештани темељи цркве и парохијског центра у Отави
Освештани темељи цркве и парохијског центра у Отави
Освештани темељи цркве и парохијског центра у Отави
Освештани темељи цркве и парохијског центра у Отави

Са радошћу вас обавештавамо да су у недељу 7. октобра, на дан светог Стефана Првовенчаног (Симона), светог краља Владислава, светог Давида Српског и свете првомученице Текле, освештани темељи нове цркве и парохијског центра у Отави. Чин освећења је обавио Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Георгије уз саслужење надлежног свештеника Александра Гујаничића и ђакона Стефана Икономовског,  уз присуство Управног одбора и великог броја верника.

Свечаност је почела светом Литургијом у старој цркви, а настављена освећењем темеља цркве и Парохијског центра са почетком у 13 часова на новом имању на адреси: 1989 Prince of Wales Dr.

После освећења прослава је настављена у просторији старе цркве.

Ово је велики дан за заједницу у Отави и Гатиноу, јер је овим чином званично отпочела градња новог храма који ће све нас окупљати на молитви. Сви присутни могли су осетити благодат Духа Светог који је испунио срца оних који су са радошћу учествовали у молитви и са још већом радошћу и духовним благословом пошли својим домовима. Овај дан је дуго чекан у нашој заједници. Још од оснивања цркве у Отави 1988. године, многи су се трудили да дође до градње цркве. Благодарни смо Богу што је управо нама припала част да ми чланови ове парохије, то и остваримо.

На свештању темеља цркве добили смо и прве ктиторе нове цркве са укупним прилогом од преко $100.000: то је породица Игњатић: Цвета, Ђорђе, Тање, Катарина, Никола и Александра. Ова породица је једна од најзаслужнијих у нашој заједници. Помагалису ов у цркву од првог дана заједно са покојним Ранком, супргом Цветиним, оцем Ђорђа. Нека би им Господ подарио стоструко на њиховој љубави према Цркви и доброти коју показују према свима којима је помоћ потребна.

Наш Владика Георгије обратио се присутном народу напомињући важност овога дана и подударности са великим празником који прослављамо 7. октобра (24. септембар по старом календару). Он је, између осталог, рекао: ''Велика је благодат на свима нама, Бог нас је благословио да се без икаквог планирања, сасвим непредвиђено, темељи цркве освештају на велики празник Срба светитеља - светог краља Стефана Првовенчаног, брата Светога Саве, сина великог жупана Стефана Немање, задужбинара манастира Жиче; светог краља Владислава, сина светог краља Стефана Првовенчаног, задужбинара манастира Милешеве, где су почивале мошти светог Саве; светог Давида (кнеза Димитрија), сина Вукановог, најстаријег брата Стефана Првовенчаног, који је саградио манастир Давидовицу на Лиму где се замонашио, каи и на празник свете првомученице Текле, која је као и свети првомученик архиђакон Стефан, заштитник будућег храма, пострадала за Христа. Подижући цркву, ми изграћујемо себе и своју веру. Они који граде цркву, у ствари, не граде цркву, већ црква гради њих, уздижући их до Царства небеског, што је главни циљ нас хришћана на земљи.’’

Дајући свој архипастирски благослов, Владика је свима захвалио на пријатном гостопримству које смо му пружили у нашој заједници, пожелевши нам да се ускоро опет окупимо на истом месту на освећењу крстова храма и, на крају, као круну свега, новог храма.

С обзиром да је градња цркве заједнички пројекат нисмо бирали само једног кума већ смо се договорили да кум буде свака породица која приложи више од $2.000 за градњу темеља. На овај начин на свечаности свештања темеља добили смо 33 породице кумова и једну Црквену општину. Први кумови цркве су чланови продице Игњатић са прилогом од $20.300 за темеље цркве. Такође желимо да истакнуемо и другог кума темеља докторку Светлану Чакаревић са прилогом од $16.000.

У току дана приложено је или обећано укупно $89.238 До свештања темеља цркве наменски за темеље је већ било прикупљено $76.967. Са овим сумама акција за темеље је више него успела. За темеље цркве је потребно око $125.000 што смо у овом моменту сакупили. Акција се наставља за прикупљање остатка новца за цркву и парохијски центар. За укупни грађевински фонд од почетка године приложено је $71.977, део ове суме је већ искоришћен за градњу центра. Већина обећаних прилога биће приложена у наредних пар недеља.

Овим путем желимо да се захвалимо свим приложницима који су на овај начин показали љубав према цркви.

Парох отавски Александар Гујаничић

Извор: Епархија канадска