Освештани темељи цркве Светог апостола Томе у Подбишћу

Освештани темељи цркве Светог апостола Томе у Подбишћу
Освештани темељи цркве Светог апостола Томе у Подбишћу
Освештани темељи цркве Светог апостола Томе у Подбишћу
Освештани темељи цркве Светог апостола Томе у Подбишћу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је у недјељу 21. јуна 2015, у послијеподневним сатима, темеље цркве Светог апостола Томе, која се гради у Подбишћу код Мојковца.

Преосвећеном Епископу у чину освећења темеља будућег храма саслуживало је свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке.

Свечаности, поводом радосног догађаја освећења темеља новог храма, који ће се градити у Црквеној општини Мојковац, присуствовао је, у великом броју вјерни народ Пошћења и мојковачког краја. Њима се архипастирском бесједом обратио Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, говорећи о Светом апостолу Томи, коме ће бити посвећен овај свети храм, односно оном чудесном дођају задобијања пуноће вјере, када је апостол Томаисповиједио пуноћу вјере у васкрсење Христово и Његово дјело спасења, рекавши кратко "Господ мој и Бог мој“.

"Овај свети храм започесмо у славу Божју и у част Светог апостола Томе, овај храм посвећујемо Христовом Васкрсењу, оној првој недјељи послије празника Васкрсења Христовог када се Господ Човјекољубац и Спаситељ, пошто се претходно јавио својим Светим ученицима, васкрснувши из мртвих, као побједитељ смрти и свом љубљеном ученику Томи апостолу. Био је Божји промисао приликом претходних јављања да са апостолима не буде Тома, па када је слушао од своје браће Светих апостола о васкрсењу Христовом он је имао тешку недоумицу која је парала његову душу и његово срце“.

"Говорио је да не може вјеровати докле не види Господа својим очима и докле Га рукама не опипа, па је зато због тих ријечи прозван невјерни Тома, али треба разумјети његово невјеровање. Он је, драга браћо и сестре, тражио непосредни контакт са својим Господом, тражио је пуноћу вјере, искао и вапио из дубине свог срца да види Спаситеља и да Га руке његове опипају да се увјери да нијесу у праву сви они који су говорили и тада, а говоре неки и до данас, да је васкрсење Христово било привиђење“.

"Он је хтио да се увјери да исти онај Господ Који је на Крсту излио своју животворну крв за спасење свијета и Који је издахнуо на Крсту, да Онај Господ Кога је он видио мртвог на Крсту и Кога су сахранили, да је Он Тај Који се јавио као побједитељ смрти, васкрснувши из мртвих“, рекао је Његово Преосвештенство, додајући да је Господ удостојио апостола Тому тога виђења.
И Тома је опипао ожиљке од Његових рана, у том моменту добио је пуноћу вјере и уздахнуо, заправо, прославио Господа, исповиједио пуноћу вјере у Његово Васкрсење и у цјелокупно Његово дјело спасења и рекао кратко "Господ мој и Бог мој“, казао је Владика Јоаникије и нагласио:

"Том догађају, драга браћо и сестре, посвећујемо овај свети храм и помињемо Светог апостола Тому и, ако Бог да, овдје ће се будућа покољења сабирати када год то буде прилика, а нарочито у прву недјељу послије Васкрсења Христовог. То је само наставак празновања Васкрсења Христовог и зато слободно можемо рећи, када говоримо да је ова црква посвећена Светом Томи,да је, заправо, посвећена Васкрсењу Христовом само што се продужава слављење за следећу недјељу“, рекао је Преосвећени Епископ.

Владика је, овом приликом, захвалио свима који су својом љубављу, трудом и добром намјером помогли да се започне градња овог светог храма, који ће, ако Бог да, објединити породице, домове, браћу, пријатеље, кумове, обновити и ојачати везе међу нама, оплеменити нас, оснажити, охрабрити.

"Желим да захвалим свима који су до сада дали свој допринос,па смо све припремне радње обавили и започели овај свети храм да зидамо сложно и братски, онако како Бог заповиједа и благосиља“.

"Земљу је приложио г.-дин Вулета Пејовић који је саопштио да жели да приложи парче свог имања, сасвим довољно да би се могла подићи црква. Његову љубав, доброту и добру намјеру испоштовали смо настојећи да нађемо најбоље рјешење и најприкладније мјесто за храм да би се сви око њега сабрали. Уз захвалност г.дину Вулети Пејовићу, овај храм неће заборавити његову добру намјеру, посебно желимо да се захвалимо породици почившег, рано преминулог Вукомира Вуја Пауновог Раденовића. Та честита породица је од свег срца дала парче свог имања, овдје је било то мјесто које смо саборно одабрали, а супруга и дјеца поч. Вукомира то су од свег срца приложили овој светој цркви. Нека их Бог за то благослови и награди“.

"Захваљујемо, такође, и г.-дину Брану Раденовићу, који је предсједник Одбора за изградњу овог светог храма, захваљујемо и г.-дину Влатку Пауновом Раденовићу, који се прихватио тешке дужности да буде благајник овог светог храма приликом изградње, а ми се надамо да ће он бити и главни градитељ, јер је познат као добар градитељ, тачан, јасан и поштен човјек, такав карактер нам је неопходан да се угради у подизање овог светог храма“.

Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије је изразио радост што је са братском љубављу и слогом започело ово свето дјело.

"Овај храм је лијепо започет, нека се гради са слогом и љубављу, са свим расположењем братским, да се умножава љубав и слога међу вама, да се умножава вјера, доброта честитост гостопримство. Надам се да ће сви Подбишћани заједно, ма гдје живјели, и ови који живе овдје и они који су одселили па живе у Подгорици, на приморју, у Београду, по дијаспори, било гдје да се налазе на земаљском шару, да ће се одазвати позиву Одбора и да ће узети удјела у градњи овог светог храма да би овај храм објединио породице, домове, браћу, пријатеље, кумове, да обнови и ојача везе међу нама, да нас оплемени, оснажи, охрабри. Нека тако буде и нека буде срећно и благословено“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Овом приликом обратио се кратко и Брано Раденовић, предсједник Одбора за изградњу храма.

"Ево, вечерас, у смирај дана, сабрали смо се да положимо камен темељац, да освештамо темеље овог светог дома, да нам служи на много љета и нека буде срећан свим православцима на овој планети, свим Мојковчанима у долини Таре. Ово ће да буде још један свети дом, лијепи бисер који ће да краси овај крај и Подбишће. Драги Подбишћани, браћо и сестре, нека нам је срећна слава цркве Светог апостола Томе. Вазда да славимо, увијек да се овдје окупљамо у братској слози, нека је срећно за наша покољења, за младе нараштаје. Владико, велико Вам хвала“, поручио је Раденовић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Освештани темељи цркве Светог апостола Томе у Подбишћу
Освештани темељи цркве Светог апостола Томе у Подбишћу
Освештани темељи цркве Светог апостола Томе у Подбишћу
Освештани темељи цркве Светог апостола Томе у Подбишћу