Освештан камен темељац православног храма на Исланду

Његово Високопреосвештенство Архиепископ јегоревски Г. Марко освештао је 12. маја 2011. године у Рејкјавику камен темељац будућег храма Руске Православне Цркве. На велику радост свих православних хришћана, а међу њима и припадника Српске Православне Цркве, уз присуство председника Исланда г. Олавура Рагнара Гримсона и делегације Руске думе, на челу са потпредседником парламента госпођом Љубом Константиновом Слиском, остварио се десетогодишњи сан - почетак градње православног храма посвећеног Светом Николају чудотворцу.

Свештеник Руске Православне Цркве, протојереј о. Тимофеј Золотуски, већ шест година живи на Исланду, служи у привременом храму и први је православни свештеник настањен на овој најсевернијој европској острвској земљи. О. Тимофеј је 29. априла, у Руској амбасади потписао уговор са градоначелником Рејкјавика о додели две парцеле за будући храм, додатне просторије као и за стан свештеника.

Површина оба плаца је око 1000 квадратних метара, планирана висина храма је око 20 метара а завршетак градње очекује се 2013 године.

Чланови Српског хора Манасија,који на Исланду ради од 2004. године, писуствовали су обреду и својим појањем га улепшали.

Небојша Чолић, Исланд