Oсвештан новосаграђени Саборни храм Христовог Рождества у Мојковцу

Mitropolit Amfilohije

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије и Преосвећени Епископ Будимљанско-никшићки Господин Јоаникије данас су, на великом црквено-народном сабрању, са свештенством освештали новосаграђени Саборни храм Христовог Рождества у Мојковцу и у њему служили Божићну Архијерејску Литургију.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је подсјетио када је пророк Мојсије био на Гори Синајској и видио купину која је горела и није сагоријевала и чуо глас «сазуј обућу са ногу својих јер мјесто на коме стојиш је Свето мјесто». Купина неопалима била је предуказање Пресвете Дјеве која је сачувала дјевичанство и родила Сина Божјега, рекао је Владика.

«Зна се од памтивијека, у Мојковцу није било некрштених, сем Турака. У наше вријеме има и некрштених, иако нијесу Турци. Али, ја сам увјерен да ће овај храм призвати и све оне који су некрштени да се крсте у име Оца и Сина и Духа Светога. Два су печата који људи овдје на земљи примају. Нема трећега. Има печат Христов, печат Божји, печат Духа Светога. И има печат демонски, печат змије из бездана. Од људи зависи какав ће печат примити у току свог кратског овоземног живота», рекао је он и додао да су се Мојковчани вјековима опредјељивали за Божји печат. «Зато су овдје и крв проливали, бранећи управо тај печат Духа Светога. Ја сам увјерен да ће од данас сви Мојковчани, они који то до сада нијесу урадили, да се крсте и приме тај Свети печат и да се кроз њега на истински начин сједине са душом, костима и бићем својих предака, са онима којима је у спомен овај храм подигнут - са мојковачким витезовима. Да се сједине са њима и са Живим Богом, Христом Богом нашим од Дјеве Рођеним», поручио је Митрополит Црногорско-приморски.

Благодарност свима који су на било који начин помогли да се сагради храм у Мојковцу изразио је предсједник одбора за изградњу Милисав Ћорић, а Преосвећени Епископ Јоаникије, уручујући архијерејске грамате најзаслужнијима, изразио је посебну благодарност Митрополиту Црногорско-приморском Господину Амфилохију који је и започео и освештао овај храм. «Он је са очинском љубављу дошао данас овдје да освешта овај храм, да га Богу посвети, да га за Свету службу припреми и оспособи и да буде данас овдје са нама, а од тога ће сигурно имати вајде и наше драго Цетиње. Мојковац и Цетиње су некако 1916. били на два пута, мало се разишли, али данас Митрополит Амфилохије сједињује идеју Мојковца и Цетиња. Нека то буде тако кроз вјекове вјекова, амин»!

Академик Матија Бећковић је у надахнутој бесједи нашао заједничке именитеље косовске и мојковачке епопеје. «Није било ни први ни последњи пут да српски народ нападају, кољу и бомбардују на највеће православне празнике. На Видовдан, на Васкрс, на Велики Петак, на Светог Илију, на Огњену Марију, на Крсно Име... Па су зато Бадњи дан и Божић изабрали за бој на Мојковцу. И на Косову и на Мојковцу поезија је побиједила историју. На Косову су се појавили јунаци за које зна поезија а не зна историја, на Мојковцу су стварни јунаци опјевани. И Мојковачка битка је имала свог Филипа Вишњића, учесника у боју, народног пјесника Радована Бећировића», рекао је Бећковић.

«Црногорци! Српски народ ни данас није у бољем положају. На њега се у наше дане устремљују нове империје. А гдје ћемо поменути Србију, ако нећемо у Мојковцу. И кад ћемо, ако нећемо на данашњи дан, приликом освећења храма подигнутог у славу Христовог Рођења и мојковачких витезова? Сви разгласи опет грме и галаме да је Србија на издисају, а сви знају да то није истина и да Бог никада неће дозволити да нестане поштени, племенити и херојски српски народ», казао је он.

У програму су, уз гуслара Бошка Вујачића који је пјевао Мојковачку битку Радована Бећировића Требјешког, учествовали и црквени хорови.

С.Ж./Р.В.