Освештан споменик Милеви Марић Ајнштајн у Цириху

У недељу 14. јуна 2009 године, служена је Света Литургија у цркви Успенија Пресвете Богородице у Цириху у присуству министра за дијаспору, мр Срђана Срећковића и амбасадора Републике Србије у Берну, др Милан Ст. Протић са својим ужим сарадницима. Певао је црквени хор „Богородичин“ из Цириха са диригентом Оливером Секулић-Барац и ансамбл Мелоди са Дивном Љубојевић из Србије који су овом приликом допутовали са делегацијом Министраства за дијаспору као учесници програма. Након литургије и помена у цркви, приређен је ручак у црквеној сали.

У 15 часова је на улазу гробља „Нордхајм“ испред града Цириха госпођа Херолд дочекала епископа средњоевропског, господина Константина и угледне госте из Србије и Швајцарске. Бираним речима је поздравила представнике републике Србије и Српске православне цркве. Мр Живко Марковић је испред Српског културног савеза у Швајцарској одржао пригодни говор на немачком о животу и делу Милеве Марић Ајнштајн. После освећења споменика, владика Константин је најавио да ће се сваке године на Видовдан после литургије у цркви, одржати парастос у српском делу алеје заслужних грађана на гробљу „Нордхајм“. Поред споменика Милеве Марић Ајнштајн са њене леве стране је споменик Катарине Јовановић по којој носи име веома вредна Српска библиотека „Катарина Јовановић“ у Цириху. Са десне стране гроба се налази споменик преминулим српским официрима и војницима Југословенске (краљевске) војске.

У 17 часова је почела свечана академија посвећена Милеви Марић Ајнштајн у једној од најстаријих дворана града Цириха. Црквени хор „Богородичин“ из Цириха је отворио академију певањем швајцарске и српске химне. Након тога су говорили мр Срђан Срећковић, министар за дијаспору Републике Србије, Г. Кристоф Мајер, директор канцеларије града Цириха за интеркултурална питања и Њ. Е. др Милан Ст. Протић, амбасадор Републике Србије у Швајцарској.

Присутни су потом саслушали Ораторијум за Милеву Марић Ајнштајн - музичко сценски перформанс аутора Анастасије Ларфол из Београда уз стару духовноу музику у извођењу Дивне Љубојевић и ансамбла МЕЛОДИ из Београда.

Ученици допунских школа из Цириха су извели културно-уметнички програм на српском и немачком језику посвећен Милеви марић Ајнштајн. КУД „Коло“ из Бадена је на крају извело сплет српских грађанских игара које су подсећале на амбијент у којем је Милева Марић одрасла. Министар за дијаспору је на крају програма поделио наставницима допунских школа компјутере као знак пажње за досадашњи рад.

Црквена општина у Цириху је за све госте приредила послужење у фоајеу дворане „Хелферај“ док је оркестар Горана Шмитрана староградским мелодијама учинио амбијен још пријатнијим.

Благодаримо господину Милораду Драгосављевићу власнику фирме „Дахпартнер“ из Цириха и Драгану Врховцу власнику фирме „С.З.Р. „Каменорезац-Врховац“ из Прњавора који су помогли да се уреди споменик Милеви Марић Ајнштајн.

Протојереј др Мирослав Симијоновић, Цирих