Освештана црква Светог Вукашина из Клепаца у селу Придворци

Питомо село Придворци смјештено је испод обронака планине Вележа и Црвња, и удаљено од Невесиња око десет километара. Према предању вјерници овога села њих око тридесет домаћина, имали су давнашњу жељу, која се преносила са кољена на кољено, да када се укажу и створе услови подигну овај Свети Храм. На испуњење овога завјета требало је чекати доста времена.

Храм је подигнут преко пута старе Капеле гробљанске, на земљишту за изградњу овога Светог Храма, које су приложили Гојко Татић и Јово Радић. Архитекта је био Пеђа Ристић. Освећење камена темељца за овај Свети Храм извршио је : Преосвећени Епископ Григорије 28. маја 2006. год. Храм је Посвећен Св. Вукашину Клепачком - Јасеновачком.

На редовном заседању Св. Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве 1998 год. Вукашин из Клепаца као Исповедник, унет је у Именослов Православне Цркве. Био је родом од фамилије Мандрапа. Рођен је крајем 19. вијека у сели Клепци, али је рано отишао и радио у Сарајеву. Народ из Клепаца који је преживио усташки геноцид 1941-1945. слабије га се сјећају, а у Сарајеву га се добро сјећају. У Сарајеву породица Мандрапа била је позната као побожна трговачка породица, блиско повезана са Старом сарајевском Црквом.

Радови на подизању Цркве настављени су са великим ентузијазмом. Вјерници овога села као и шире давали су велики допринос у раду и новцу, а са циљем да се што прије заврши ово Богоугодно дјело. Изградњу Цркве помогли су : Влада Републике Српске, Секретаријат Вјера г. Јово Турањанин, г. Гаврило Граховац из Сарајева, Бошко и Богдан Радић из Беча родом из Придвораца као и њихови пријатељи Милорад Сикима, О. Ђорђе Кнежевић, Бранко Ковачевић, О. Мирослав Ратковић из Канаде, Милош Видачић из Аустралије, Окука Бошко и Медан Лазар из Подгорице, Владо (Максима) Шиљеговић из Бања Луке. Иконе за Цркву израдио је сликар Драго из Билеће и све су приложене као дар вјерника, као и сасуде за причешће, одежде, прибор за крштење, литијски бајраци. Звоно од 150 кг даровао је Данило Б. Радић, звоно од 100 кг даровао Новица Радић, звоно од 75 кг даровао Богдан (Бошка) Радић, начелник Невесиња Бранислав Миковић, О. Радивоје Круљ, О. Зоран Илић, О. Драго Цвијановић, О. Драго Зубац као и многи други дародаваци, а свима Њима уз Молитве Господу се захваљујемо и нека им Бог узврати свако добро.

Послије четири године интезивног рада Црква је припремљена за Освећење, а које је на радост свих вјерника Невесиња заказано за 30. мај 2010. год. на дан Св. Вукашина. На вечерњем празничном 29. маја увече било је мноштво народа. У току ноћи као и у раним јутарњим часовима пристизале су непрегледне колоне вјерника из читаве Епархије Захумско - Херцеговачке као и вјерници Црне Горе, Србије, Војводине, Канаде ... да заједно поводом овога Светог и историјског чина Освештања Храма, молитвену радост осјете и да се озаре. Овом молитвеном и узвишеном догађају присуствовало је око 1500 вјерника, а што је за једно мало село заиста инпонзантан број. У 08:30 часова, уз брујање звона и лепршање литијских бајрака стиже са пратњом Његово Преосвештенство епископ Григорије. Ганут искреном добродошлицом и величанственим дочеком, Епископ благосиља своју паству и у свечаној литији од девет свештеника и два ђакона, кроз шпалир народа креће према улазу у Цркву. Одпочело је Освештање Цркве Св. Вукашина. Пресрећна лица старих и младих будно су пратила сваку ријеч овог Светог чина, а многима је ово било први пут да виде како се освећује нови Храм. У продужетку је служена Св. Архијерејска Литургија која је пропраћена с великом пажњом, како у Цркви тако и у порти.

Преосвећени владика Григорије обратио се присутном народу пригодном бесједом, са пуно истинске и архипастирске радости и љубави, а која је саслушана са великом пажњом и одобравањем, Преосвећени је похвалио активност православних из Придвораца, а и шире у подизању ове Цркве. Посебно је похвалио пастирску ревност предходног Свештеника Мирослава Ратковића као и садашњег свештеника О. Драга Цвијановића, указујући на значај Цркве за спасење душа и живота Цркве.

После ломљења Крсног Хљеба на улазу у Храм, са кумом прославе Бошком Радићем, Владика Григорије је благословио и поздравио многобројне госте честитајући празник и Славу. У порти Цркве приређен је културно умјетнички програм у којем су учествовали : КУД Невесиње пјевачка група, фолклорна група КУД Невесиње, народни гуслар Зарко Иванишевић. О. Драго и председник одбора Богдан Радић су доделили захвалнице најзаслужнијима. У име оних који су добили захвалнице говорили су : начелник општине Бранислав Миковић и народни посланик Радован Вуковић из Билеће. Надлежни свештеник О. Драго Цвијановић је позвао све присутне на послужење и трпезу љубави, која је припремљена за све. На овом Богозваном сабору присуствовали су многе угледне званице из цјеле Републике Српске и иностранства: Начелник Невесиња Бранислав Миковић, Начелник Источног Мостара Радован Палавестра, начелник Билеће Драган Бабић, Делегација Римокатоличке Цркве Дон Анте Лубурић управитељ Жупе Невесињске, Преставник војске мајор Дуле Лужајић, народни посланик Радован Вуковић, Посланик Вукота Говедарица, замјеник Центра Јавне Безбједности Требиње Драган Носовић, замјеник командира полиције у Невесињу Синиша Лакета, из Сарајева преставник пограничне полиције Жарко Лакета, руководства политичких партија из Невесиња и других градова као и други гости.

Цјелу свечаност је на крају како је то овде обичај зачинило народно весеље уз изворну народну песму, која даје посебан тон слављу и саборовању у Херцеговини. Дан је протекао брзо и угодно, уз захвалност свих учесника што им је омогућено једно величанствено духовно славље. Све што је лијепо кратко траје а дуго се памти.

Тропар, глас 8.

Св. Новомученику ВУКАШИНУ Јасеновачком
Вукашине Херцеговче,
Нови Српски Страстотербче,
Христа ради ТИ пострада
у логору Јасеновац.
Када ТЕ мучитељ нозем клаше,
ТИ њему кротко говораше:
"Само ти, дете, ради свој посао",
јер нама је Христос зивот вечни дао.
Њега моли, Мучениче, као Спаса свију,
да спасе и род наш Православни.

протојереј-ставрофор Драго Цвијановић, парох невесињски

Извор: Епархија захумско-херцеговачка