Освештана црква Успења Пресвете Богородице у Прекаји код Дрвара

Дан Успења Пресвете Богородице био је торжествени празник у Босанској Крајини. У месту Прекаја, на средини пута између Дрвара и Гламоча, освештана је обновљена црква посвећена празнику Успења Пресвете Богородице. Овај свети храм је као и многи српско-православни храмови поменуте регије страдао у последњем рату који се водио у Босни и Херцеговини.

Црква је грађена између 1883. и 1887. године, када је и освештана за време дабробосанског митрополита Георгија Николајевића. У прошлом веку је обнављана 1905. и 1967. године. У егзодусу српског народа са крајишких простора доживела је знатна оштећења 1995. године. Залагањем власти Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине обезбеђена су материјална средства па се крајем 2007. могло приступити целовитој обнови ове светиње. Историјска обнова ове историјске црквене грађевине дугује своје остварење љубави и бризи проф. др Николе Шпирића, председавајућег Савјета Министара Босне и Херцеговине, иначе рођеног Прекрајчанина. Са благословом и пуномоћјем Његовог Преосвештенства епископа бихаћко-петровачког господина Хризостома Јевића, господин Никола Шпирић је водио делатност прикуплања финансијских средстава и повезивања људи који су радили на обнови храма у Прекаји.

Читав посао обнове су изводили запослени у „Зрнић компани" Д. О. О. Из Приједора. Извођачи радова су били временски ограничени овогодишњим празником, али су уз Божију помоћ и молитвама Пресвете Богородице довршили дело својих руку. Храм су освештали епископи Хризостом, бихаћко-петровачки, и Григорије, захумско-херцеговачки, уз саслужење свештенства богочуване епархије бихаћко-петровачке. Кум цркве је био господин Никола Шпирић, који се као човек у највишим властима Босне и Херцеговине залаже за обнову читаве Босанске Крајине. Тако је своју родну Прекају помогао изградњом и инфраструктуре ради повратка тамошњег расејаног српског народа. Српска православна црква је господина Николу Шпирића одликовала орденом Светог Саве I степена, а господина Драгана Иванића истим орденом ИИ степена због њиховог доприноса на обнови православних светиња у Крајини. На свечаности освештања обновљеног храма присуствовао је и господин Милорад Додик, председник Владе Републике Српске. Празник Успења Пресвете Богородице окупио је и друге званичнике Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, али и преко 5000 гостију који су учествовали на црквено-народном весељу. Долином Унца се орила нарона песма, а ова духовна обнова биће у темељима повратка Срба и оживљавања привреде поменутог краја.

Радован Пилиповић