Освештани темељи храма у Ободнику

У присуству великог броја верника, прошле суботе, Његово Преосвештенство епископ бањалучки Г. Јефрем, уз саслужење више свештеника и ђакона, освештао је темеље храма Светог великомученика Прокопија у Ободнику код Котор Вароши.

Владика Јефрем је у обраћању верницима рекао да су се наши преци, након што су примили хришћанство, одмах почели одликовати по дивној особини задужбинарства - градњи храмова на свим просторима. То се наставило и у новијој историји, када је дошло до великог расијања српског народа на свим континентима, где су Срби, упоредо са својим домовима, градили богомоље, које су љубоморно чували са својом вером, језиком, културом и духовношћу.

- Наши храмови су дивне грађевине, који се не граде само ради тога да би украшавали ионако лијепе просторе наше земље, већ, прије свега то су домови молитве, гдје се окупљамо, гдје се стапамо, кроз парохијски живот и свете литургије у једну живу духовну заједницу, која је способна да брише све могуће разлике међу нама - рекао је Епископ Јефрем.

Кум темеља храма био је Обрад Берак са супругом Млађенком, синовима Далибором и Гораном.

Извор: Епархија бањалучка