Освећен храм Светих Апостола у Доњем Жировцу

Освећен храм Светих Апостола у Доњем Жировцу
Освећен храм Светих Апостола у Доњем Жировцу
Освећен храм Светих Апостола у Доњем Жировцу
Освећен храм Светих Апостола у Доњем Жировцу

У четвртак, 12. јула 2018. године, на празник Светих апостола Петра и Павла, Његово Преосвештенсво Епископ горњокарловачки г. Герасим, осветио је новообновљени храм Светих апостола Петра и Павла у Доњем Жировцу.

После чина троносања храма, Преосвећени Епископ г. Герасим служио је свету архијерејску Литургију уз саслужње протопрезвитера-ставрофора Чеде Лукића и Славише Симаковића, протопрезвитера Милидрага Стокановића, протонамесника Југослава Максимовића, презвитера Јована Галамића и Дарка Дугоњића и ђакона Будимира Кокотовића.

По окончаном богослужењу, извршен је чин благосиљања славског жита и колача, поводом храмовне славе. Беседећи окупљеним верницима, који су у великом броју дошли у свој храм да прославе два велика угодника Божја, епископ Герасим је честитао празник и поучио све присутне о значају Светих првоврховних апостола Петра и Павла: -Они беху као и ми, исте природе, али силом Христовом и вером у Господа, освојили су свет. Они су битке војевали и победе односили без насиља и без оружја, него су ишли широм света као јагањци међу вуковима, страдајући, али ширећи реч Господњу, поручио је владика герасим.

Ценећи несебично показану љубав и безрезервну духовну и материјалну помоћ при обнови храма Светих апостола Петра и Павла у Доњем Жировцу, Епископ горњокарловачки г. Герасим прогласио је г. Милорада Остојића, родом из Доњег Жировца, ктитором новообновљеног храма који је пре само пар година био рушевина, а на Петровдан  2018. године доживео васкрсење.Такође, Епископ је у својој беседи захвалио протопрезвитеру-ставрфору Радославу Анђелићу, надлежном пароху, као и свим приложницима који су уградили себе у обнову дивне светиње доделивши им захвалнице.

Извор: Епархија горњокарловачка