Освећен храм Светих Апостола у селу Саница, општина Кључ

Освећен храм Светих Апостола у селу Саница, општина Кључ
Освећен храм Светих Апостола у селу Саница, општина Кључ
Освећен храм Светих Апостола у селу Саница, општина Кључ
Освећен храм Светих Апостола у селу Саница, општина Кључ

Његово Преосвештенство Eпископ бихаћко-петровачки г. Атанасије осветио је нови храм посвећен овим Светим Апостолима у селу Саница у општини Кључ

Долазећи у Саницу, крајишко село у западном дијелу општине Кључ, смјештено у подножју Грмеча, сваки путник намјерник видјеће дио села са сређеном инфраструктуром, школом, амбулантом, угоститељским објектима. Међутим, крећући се само пар километара даље, долази се до Горње Санице, села у којем су видљиве рушевине, куће зарасле у шибље и коров, запуштене и зарасле њиве, баште и воћњаке. Видјеће се по који контејнер и по која кућа без фасаде, пред којом сједе по неки дјед и бака, људи који су се вратили у родно село, да ту проведу остатак свог живота. Младих људи овдје готово и да нема. Једино српско дијете које је похађало основну школу у Саници, прије неколико година отишло је одавде на даље школовање.

У Горњој Саници, поред ове тужне и невеселе слике села у којем је вријеме стало, угледаћете и једну дивну слику. На брежуљку изнад села, које народ од давнина зове „Црквена главица“, налази се обновљени храм Светих апостола Петра и Павла. Овај храм, један од старијих храмова на подручју кључког намјесништва, тешко девастиран у току последњег рата, трудом надлежног свештеника и честитих саничана поново је заблистао у пуном сјају. Дочекали су малобројни повратници у Саници, као и Саничани расути широм свијета, освећење свога храма.

На празник светих апостола Петра и Павла, 12. јула 2016. године, Његово Преосвештенство Eпископ бихаћко-петровачки г. Атанасије осветио је нови храм посвећен овим Светим Апостолима у селу Саница у општини Кључ. Одмах после освећења одслужена је и света архијерејска Литургија. Саслуживали су протонамјесник Дејан Зељкић, парох рибнички, јереј Бошко Максимовић, парох ораховљанско-чађавички и епархијски протођакон Никола Перковић. За пјевницом су појали јереј Владимир Максимовић, парох кључки и јереј Александар Ђурић, парох подрашнички.

Иако у самом селу живи врло мали број житеља, у Саницу су на Петровдан пристигли многобројни вјерници из околних градова и из расејања, како би сви заједно прославили дан освећења њиховог храма и учествовали у евхаристијском сабрању. У току Литургије преломљен је славски колач и благосиљано славско жито. Окупљеном народу Божјем обратио се њпископ Атанасије, који је у својој надахнутој бесједи истакао своје задовољство великим трудом који су житељи овога села и сви добротвори храма уложили у градњу храма. Похвалио је Владика и надлежног свештеника, оца Владимира, за уложен труд и добру организацију обнове храма. Поред тога што је похвалаио њих труд Преосвећени Владика је позвао све присутне да испуњавају овај храм својом молитвеношћу и да редовно приступају светим тајнама. Многи од њих приступили су светој тајни причешћа и примили дарове са Трпезе Господње. На крају сњвете Литургије додијељене су и архијерејске грамате великим добротворима кумовима, утемељачима и приложницима овога светога храма. За кума храма и великог добротвора проглашен је г. Славко Бањац из Санице.

Евхаристијско сабрање продужено је за трпезом љубави, која је трудом и љубављу кума храма и надлежног свештеника оца Владимира, припремљена за Епископа, свештенство и сав вјерни народ који се скупио на ово велико славско сабрање. Петровданско саборовање честитих Саничана настављено је све до вечерњих часова уз народно коло, музику, пјесму и игру.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка