Освећен храм Светог Георгија у Шумарицама

Освећен храм Светог Георгија у Шумарицама
Освећен храм Светог Георгија у Шумарицама
Освећен храм Светог Георгија у Шумарицама
Освећен храм Светог Георгија у Шумарицама

У суботу, 28. септембра 2019. године, у крагујевачком насељу Шумарицама освећен је новоподигути храм Светог великомученика Георгија.

Чин освећења извршио је Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован уз саслужење великог броја свештенослужитеља и свештеномонаха из више епархија Српске Православне Цркве. За певницом појали су ученици Богословије Светог Јована Златоуста у Крагујевцу које је предводио професор црквеног појања Немања Старовлах.

По предању Цркве, часна трпеза освећена је полагањем дела светих моштију мученика Светог кнеза Лазара.

-Ваше насеље је добило још једног заштитника и молитвеника пред Господом. Своју светињу свагда испуњавајте и чувајте, живите црквено и будите ослушни Цркви, поручио је владика ЈОван сабраним парохијанима.

После трократног опхода око храма и освећења иконостаса и унутрашњости богослужбеног простора служена је света Литургија. На малом входу, Преосвећени Владика је произвео протонамесника Срђана Тешића, пароха шумаричког, у чин протопрезвитера, као награду за труд у изградњи храма. У духовној поуци новошрпизведеном проти Владика је нагласио разлику између световног и црквеног одликовања: -Вама тек предстоји учење и развијање. Ово одликовање није на гордост и хвалу него на смирење и послушност, на трезвеније служење Богу и народу.

У наставку свете Литургије становници Шумарица и присутни верни народ, као и многобројно монаштво више манастира, сјединили су се са Христом кроз свето причешће.

После свете Литургије Епископ се обратио верном народу наглашавајући значај светог чина освећења храма: -Ваш дивни свети храм представља парчете Неба на земљи. Учините га још лепшим тиме што ћете редовно учествовати у богослижењима и животу Цркве.

На крају сабрања уприличен је културно-уметнички програм и послужење за све присутне. При светом храму у Шумарицама поје дечји хор, на чијем челу се налази попадија Милица Тешић, супруга протојереја Срђана Тешића, којиј је својим извођењем улепшао духовну свечаност.

Реч благодарности Епископу и свима који су уложили труд да светиња никне у Шумарицама изговорио је протојереј Срђан Тешићу, док је Епископ доделио архијерејске грамате захвалности приложницима: др Веселину Лукићу, протојереју Бобану Поповићу, господи Срђану Пешићу, Радомиру Радовићу, Ненаду Ђурђевићу и Слободану Стојановићу, као и фирмама Опека, Укус и Цар.

Извор: Епархија шумадијска