Освећен Храм Светог Владике Николаја у Бјалистоку

Видовдан – велики празник за Србе и Пољаке

- Недавно најављено и са радошћу ишчекивано освећење првог храма ван простора Српске Православне Цркве, посвећеног златоустом проповеднику вере Христове и новопросијавшем светитељу Божјем Владики Николају Српском, у пољском граду Бјалистоку збило се на Видовдан Лета Господњег 2015. Тиме је крунисан овогодишњи Фестивал српске културе "Видовдан" у овом лепом граду Пољске, чији је идејни творац и организатор свештеник Михаило Чиквин, парох при храму Светог Јована Богослова у Бјалистоку и дипломац београдског Православног богословског факултета. Свету Архијерејску Литургију и чин освећења служили су Његово Високопреосвештенство Архиепископ бјалистоцко – гдањски Г. Јаков, Преосвећени Епископи ваљевски Милутин и викарни бјалистоцко – гдањски Владика Григорије, уз саслуживање протосинђела мр Силуана (Мракића), секретара ваљевског архијереја, протојереја – ставрофора Петра Лукића и протођакона Радомира Перчевића из Београдско – карловачке митрополије, као и бројних свештенослужитеља Пољске митрополије.

Заблагодаривши Господу на ретком дару, Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју на благослову и Архиепископу бјалистоцко – гдањском Г. Јакову на позиву да молитве узнесе чину освећења Храма Светог Владике Николаја, Епископ ваљевски Г. Милутин истакао је важност овог свечаног чина за историју и будућност православних народа Пољске и Србије.

- Драга браћо и сестре, преносим вам поздраве и благослове Патријарха српског Г. Иринеја и нашег народа. Велика ми је част да вам, као духовни отац молитавама Светог Владике Николаја чуване епархије, дарујем део његових моштију јер знам колико поштовања и љубави имате за његову личност и житије, због којег га је Господ прославио, а наша Света Црква унела у Диптих светих. Нека и вас молитва овог дивног угодника чува и сабира на многаја љета – поручио је Владика Милутин бројним верницима. За трудољубље и велику братску љубав, Владика Милутин даривао је Архиепископа Јакова Орденом Светог Владике Николаја, а викарног му Епископа Григорија библиофилским издањем "Охридског пролога", чувеног дела "лелићког златоуста". Благодаран на духовним добрима, Архиепископ Јаков обећао је да ће ускоро узвратити посету Епархији ваљевској и уручио Владики Милутину Орден Светих Кирила и Методија те даривао приложнике новоподигнутог Храма Светог Николаја Српског.

Храм Светог Владике Николаја први је храм у Пољској чије су иконе и фреске, након пет векова, израдили српски мајстори. Благодарје Патријарху српском Иринеју и народу заиста је неизмерно, каже свештеник Михаило Чиквин, чијим прегалаштвом фестивал "Видовдан" траје и успешно представља богатсво српске културе и духовности у Пољској.

- Богослужили смо на српском језику, уз појање Београдског мушког хора са диригентом протођаконом Владимиром Руменићем. Видовдан је за Србе велики дан и то нам је добро познато. И у нама тај празник изазива посебна осећања. Ове године међу нас је дошао и Свети Владика Николај, да својим моштима и физички и мистично буде са нама. Уз њега и Светог Кнеза Лазара, сабираћемо се овде у Бјалистоку заједно са Србима који живе у Пољској. Нема их много, али снажна нас љубав веже. Нема речи којима се духовна радост коју осећамо може описати – дубоко дирнут поручује о. Михаило Чиквин.

У видовданским свечаностима у Бјалистоку учествовали су и изасланик новоизабраног председника Пољске Андреја Дуде, посланици пољског парламента и локалне самоуправе Бјалистока, као и представници Амбасаде Републике Србије у Пољској први конзул Михаило Петковски и војни аташе пуковник Звездан Опачић.

J.J.

Извор: Епархија ваљевска

Освећен Храм Светог Владике Николаја у Бјалистоку
Освећен Храм Светог Владике Николаја у Бјалистоку
Освећен Храм Светог Владике Николаја у Бјалистоку
Освећен Храм Светог Владике Николаја у Бјалистоку
Освећен Храм Светог Владике Николаја у Бјалистоку
Освећен Храм Светог Владике Николаја у Бјалистоку
Освећен Храм Светог Владике Николаја у Бјалистоку
Освећен Храм Светог Владике Николаја у Бјалистоку