Освећен храм у Црквини код Рогатице

Освећен храм у Црквини код Рогатице
Освећен храм у Црквини код Рогатице
Освећен храм у Црквини код Рогатице
Освећен храм у Црквини код Рогатице

У присуству више стотина вјерника 26. септембра 2015. године Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије, уз саслужење свештеника Митрополије дабробосанске, осветио је нови храм Светог Јована Крститеља на локалитету Црквине недалеко од Борика у општини Рогатица.

Идеја о изградњи овог светог храма стара је годинама па и вјековима, јер је по легенди овдје у 13. вијеку била црква задушница краља Драгутина, коју су срушили Турци након окупације ових крајева - од њеног камена саграђена је џамија у оближњем селу Гомиље. Почетак реализације ове идеје био 7. јули 2008. године, када је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај осветио темеље новог храма чију градњу је преузео тадашњи борички парох Драгиша Симић и Организациони одбор.

Епископ Григорије је, овом приликом, оца Драгишу Симића, бившег пароха, као најзаслужнијег за изградњу овога храма одликовао чином протојереја, а у чин ђакона рукоположен је Марко Ђурић из Добоја.

Сребрна плакета Светог свештеномученика Петра Дабробосанског уручена је г. Ристу Маријановићу и г. Радовану Ђерићу, а грамату за несебичан допринос и оданост Светој Цркви Православној добили су архитекта храма г. Зоран Чаркић, г. Горан Маријановић, г. Зоран Косорић, г. Драгиша Јовичић и Општина Рогатица.

Поводом славља на Црквинама уприличена је трпеза љубави и културни програм кога су извели чланови хора Богословије из Фоче и КУД „Стара Гора“ из Рогатице. Међу стољетним оморикама Црквина одјеклуле су и струне гусала, поред гуслара и у рукама епископа Григорија, чије пјевање су прихватили и сви присутни за трпезом љубави.

После освећења храма на Црквинама епископ Григорије је посјетио храм Светог пророка Илије на Сокоцу гдје је благословио дјецу и упутио им ријечи поуке.

Извор: Митрополија дабробосанска