Освећен храм у Рути Хилу

Освећен храм у Рути Хилу
Освећен храм у Рути Хилу
Освећен храм у Рути Хилу
Освећен храм у Рути Хилу

У светлу суботу, 21. априла 2012. године, освећен је обновљени храм Светог Архиђакона Стефана у сиднејском насељу Рути Хил. Свету Литургију су служили Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, Епископ новограчаничко-средњезападноамерички Г. Лонгин и Епископ аполонијски Г. Серафим (Васељенска Патријаршија), а саслуживао је велики број свештенства, укључујући и представнике других православних јурисдикција.

Величанствена служба окупила је велики број верника који су испунили храм и парохијски дом, учествујући у радости обновљења и освећења овог бисера српске црквене архитектуре и уметности на Петом континенту. Храм Светог Архиђакона Стефана један је од најлепших православних храмова у Аустралији и уједно најаутентичнији пример српско-византијског градитељског стила. Детаљан опис како храма, његове историје и процеса обнове, тако и својеврсни сажетак житија светитеља нашег народа, сакупљен је у књизи "Храм Светог Архиђакона Стефана у Рути Хилу", коју је написао и приредио парох рутихилски, протојереј-ставрофор Србољуб Милетић, а која је управо у суботу изашла из штампе у издању Високе школе – Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију из Београда.

После освећења и евхаријстиског благодарења Господу, прослава је настављена заједничким ручком у великом парохијском дому где су се поново присутнима обратили Епископи Иринеј и Лонгин, а затим су и онима који су највише помогли у вишегодишњем процесу обнове храма додељене свечане захвалнице црквене општине и архијерејске грамате. Исте вечери организован је и свечани банкет којим је крунисано не само ово велико пасхално славље већ и дугогодишњи исцрпни рад на обнољењу и уређењу храма који је заслужно данас понос целе Митрополије аустралијско-новозеландске и целе Српске Православне Цркве.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска