Освећен још један храм у намесништву бељаничком

Освећен још један храм у намесништву бељаничком
Освећен још један храм у намесништву бељаничком
Освећен још један храм у намесништву бељаничком
Освећен још један храм у намесништву бељаничком

У години када Српска Православна Црква слави велики јубилеј, осам векова самосталности, у архијерејском намесништву бељаничком освећен је још један храм.

Дана 13. октобра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована дочекао је велики број верника Гунцата и околине. Владика је осветио храм Покрова Пресвете Богородице док су саслуживали протојереји-ставрофори Славко Божић и Видо Милић, протонамесник Влада Димитријевић, јереј Огњен Козлина, протођакони Дамјан Божић и Иван Гашић и ђакони Зоран Станковић и Зоран Степановић.

Благољепију богослужења допринели су и Србски православни појци који су песмом увеличали духовно сабрње.

После трократног опхода око храма Епископ је положио у часну трпезу мошти Светог великомученика косовског Лазара. По освећењу храма у трему испред цркве Епископ је служио свету архијерејску Лирургију. На малом входу Епископ шумадијски г. Јован унапредио је надлежног свештеника Игора Обрадовића у чин протојереја.

Пред окупљеним народом, на крају службе, Владика је одликовао орденом Вожда Карађорђа г. Радоја Цветковића, најпреданијег радника на изградњи светиње. Архијерејска грамата признања између осталих додељена је приложницима плаца за изградњу храма почившем Драгославу Савићу и његовој супрузи Мирјани и пројектанту храма г. Јовану Мирчетићу.

После доделе одликовања и признања у име свих одликованих окупљенима се обратио београдски прота Славко Божић.

Почеци изградње храма датирају пре седам година када су веома брзо ударени темељи за подизање цркве. Владика Јован је темеље храма осветио 16. марта 2013. године, звона за цркву 16. јула 2016. године и крстове за светињу 22. јула 2017. године. Храм је подигнут за непуних седам година трудом надлежног свештеника и од прилога верника. Прота Игор Обрадовић са својим парохијанима припремио је трпезу љубави за све окупљене али и пригодан поклон за владику Јована.

Извор: Епархија шумадијска