Освећен католикон у манастиру Солан

Обављено је освећење католикона (саборне, главне цркве) манастира Пресвете Богородице, познатог и под називом Манастир Солан, у јужној Француској, што је метох манастира Симонопетре са Атонске Горе.

Француски митрополит Емануил саслуживао је Божанску литургију са митрополитима лимасолским Атанасијем, аустријским Арсенијем, новокринијским и каламријским Јустином и још двојицом епископа.

Игуман манастира Солан Ипатије срдачно је захвалио свима који су дошли у манастир на светковину, док је старац Јелисеј званично поздравио француског митрополита Емануила и остале владике.

У свом говору игуман манастира Симонопетре архимандрит Јелисеј осврнуо се на историју манастира и тешкоће са којима су се суочили приликом оснивања овог манастира у срцу јужне Француске и изразио захвалност Француској митрополији.

Француски митрополит је у свом говору упоредио освећење католикона са започињањем новог начина живота. Изразио је духовну радост коју осећа као пастир, пошто га је Бог сматрао достојним да освети католикон. Француски митрополит је такође похвалио братство и неуморна настојања Митрополије Француске на унапређењу православног монаштва у целој Француској. 

Извор: orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)