Освећен нови храм у Малим Пчелицама – Крагујевац

Освећен нови храм у Малим Пчелицама – Крагујевац
Освећен нови храм у Малим Пчелицама – Крагујевац
Освећен нови храм у Малим Пчелицама – Крагујевац
Освећен нови храм у Малим Пчелицама – Крагујевац

Тројеручице, нека нам се отвори Црква на Твојој трећој руци сазидана!

У недељу, 14. октобра 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шимадијски г. Јован осветио је новоподигнути храм у Малим Пчелицама, надомак Крагујевца. Овај храм посвећен је Пресветој Богородици Тројеручици, оној која је донела на свет Бога, Христа преслатког. Верни народ Малих Пчелица и суседних места дочекао је Епископа шумадијског Јована са великом радошћу, јер освећење храма Пресвете Богородице Тројеручице за њих, пре свега, значи да ће имати богомољу у своме месту.

Након освећења храма и полагања моштију светог Лазара Косовског, Владика је служио свету архијерејску Литургију у којој су му саслуживали архијерејски намесници лепенички и крагујевачки, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић и протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, као и свештенство оба намесништва .

У својој беседи, којом је поучио верни народ, Владика је рекао: „Благословен Бог у Тројици, који је данас послао Духа Светог и осветио овај храм у Малим Пчелицама. Овај храм и ово парче земље постали су парче неба. Да ли је то могуће - да парче земље постане парче неба? Могуће је, јер се у храму Божјем Духом Светим савршава света Литургија и у њега силази Дух Свети, силази Бог са неба и уздиже оно што је земаљско у небеско. Зато је храм парче неба на земљи. И молим вас, браћо и сестре, да када улазите у храм, на свету Литургију, да улазите са осећањем да се налазите у дому Божјем, да улазите тамо где Бог царује, да улазите тамо где се савршава Светиња над светињама, где се оно што је природно претвара у надприродно. У храму је Бог раширио руке да нас прихвати, да нас прими, да нас саслуша, да му кроз молитву кажемо шта нас мучи, али и да му заблагодаримо, да му захвалимо. Бога треба славити, али Богу треба и благодарити, па му се онда молити. Црква је Тело Христово, она је наша ограда, наш одбрамбени зид. Када смо у Цркви, ограђени смо Духом Светим, и не треба тада да се плашимо свега оног што је ван те ограде. Црква је саздана од наших душа, како каже један свети отац, зато је и овај храм саздан од ваших прилога, од ваше молитве, ваше љубави, вашег осећања да је ово ваш дом, да је ово ваша заједничка кућа.“

 У литургијском сабрању учествовали су ученици Богословије Светог Јована Златоуста из Крагујевца, док је предивним појањем Литургију улепшао катедрални октет Саборног храма „Кир Стефан“.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован одликовао је надлежног пароха протонамесника Зорана Митровића достојанством протопрезвитера-ставрофора.

На предлог Црквене општине малопчеличке, Епископ Јован је доделио одликовања заслужним за помоћ при градњи храма: г. Милан Жујић из Крагујевца и гђа Зага Маринковић из Рима (Италија) одликовани су орденом Вожда Карађорђа. Архијерејску грамату добили су фирма „Водо Монт“ г. Милије Радовића из Малих Пчелица, као и гђа Снежана Митровић. И многе друге организације и појединци добили су архијерејске грамате и захвалнице.

Литургијско сабрање и славље је настављено трпезом љубави у ресторану „Бисер“ у Станову.

Идеја за подизање храма у Малим Пчелицама је потекла од самих мештана 1998. године, када су затражили и добили благослов за почетак градње новог храма од блаженопочившег Епископа шумадијског др Саве Вуковића. Мештани, предвођени свештеником Зораном Митровићем, успели су да тај благослов претворе у дело, па су већ те године освећени темељи храма. Трудом и залагањем свих парохијана ове Црквене општине, радови су потрајали пуних четрнаест година и ове године су завршени.

Јереј Срећко Зечевић

Извор: Епархија шумадијска