Освећен нови храм у Ћатама

Освећен нови храм у Ћатама
Освећен нови храм у Ћатама
Освећен нови храм у Ћатама
Освећен нови храм у Ћатама

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије осветио је 10. августа 2014. године новоподигнути храм Светих мученица ране Цркве Вери, Нади и Љубави и мајци им Софији и Новомученицима Христовим у засеоку Ћате у селу Водица, општина Шипово.

Храм је подигнут над гробом педесетчетири житеља засеока Ћате који мученички пострадаше од руку хрватских усташа 4.септембра 1941. године. Великим трудом и залагањем потомка пострадалих др Стојана Ћате храм је саграђен за десет мјесеци. Цијенећи његову несебичну љубав и безрезервно духовно и материјално залагање епископ Атанасије га је прогласио ктирором и кумом новоподигнутог храма. Уз благослов Божији под вођством надлежног пароха стројичког протојереја-ставрофора Чедомира Арамбашића, а уз помоћ многих сродника, пријатеља и добротвора г. Стојан је остварио идеју коју је, како сам каже, Божјим промислом добио прије неколико година.

По веома лијепом, јединственом августовском дану, окупаном сунцем подно планине Виторог, мноштво благовјерног народа Јањске висоравни из Водице, Стројица, Шипова, Бањалуке, међу којима понајвише из Приједора гдје др Стојан Ћато живи и ради као хирург, на челу са чтецима, свештенством и монаштвом дочекало је епсикопа Атанасија. Након поздравног слова надлежног пароха уследило је освећење храма а у наставку и света Литургија у којој су учествовали многи. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Радослав Станковић, парох бабићки, протосинђел Венијамин Ковачић, протојереј Љубинко Аничић, парох шиповски, јереј Томислав Чубриловић, парох сусједног Новог Села у Митрополији дабробосанској, и ђакон Никола Перковић. За појницом су учествовали јереј Жељко Ракита, ђакон Митар Керлец, професор Неђо Јакшић са студентима Православног богословског факултета.

Након свете Литургије епископ Атанасије је веома надахнутом бесједом говорио о Светим Мученицима,  о страдању и искушењима хришћана а потом подјелио грамате за ктитора и кума те за друге добротворе новоподигнутог храма.

Ово велико духовно сабрање настављено је за трпезом љубави коју је припремио ктитор са породицом. За трпезом је најприје све поздравио надлежни парох прота Чедомир, захвалио свима на доласку и изнио кратко ток реализације очувања успомене на пострадале парохијане парохије стројичке у II свјетском рату. Овим је дао увод ктитору др Стојану Ћати да произнесе своју бесједу. У својој веома дирљивој са пуно емоција бесједи ктитор је благодарећи Богу захвалио епископу Атанасију и свима који помогоше да оствари ово велико богоугодно дјело. Говорећи дирљиво о својим прецима мученицима изазвао је сузе код многих присутних. На крају је епископу Атанасију предао поклоне: Заједно са својим сестрама од стрица предао је дародавни уговор о парцели на којој је саграђен храм, предао је кључеве храма и капија цијелог дворишта, умјетничку слику са храмом и јавором и друге поклоне. Епископ Атанасије је примивши ове поклоне још једном поздравио све присутне и захвалио ктитору и куму. Потом је уследила подјела захваница свим приложницима.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка