Освећен новоподигнути Епархијски двор у Карловцу

Освећен новоподигнути Епархијски двор у Карловцу
Освећен новоподигнути Епархијски двор у Карловцу
Освећен новоподигнути Епархијски двор у Карловцу
Освећен новоподигнути Епархијски двор у Карловцу

Свечани чин освећења новоподигнутог Епархијског двора и црквеноопштинске сале у порти Саборног храма Светог Николаја Мирликијског у Карловцу окупио је 1. септембра 2019. године велики број верних из свих крајева Епископије горњокарловачке.

Прослава је започела литургијским сабрањем којим је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије. Саслуживали су Преосвећена господа Епископи зворничко-тузлански Фотије, осечкопољски и барањски г. Херувим и горњокарловачки г. Герасим, домаћин сабрања, уз бројно свештенство епархија Загребачко-љубљанске и Горњокарловачке.

После свете Литургије, епископ Герасим обратио се вернима благодарећи Богу на великом дану и благослову. Затим је беседио митрополит Порфирије: -Епископ Герасим је одговорио на дарове Божје тако што се целим својим бићем предао Богу. Враћањем православној вери народа овог краја долази до свеукупног преображаја о чему и овај катедрални храм као и новоподигнути епархијски центар сведоче.

Подсећајући на речи светог Јеванђеља, митрополит Порфирије се осврнуо на заначај саживота истакавши: -Тајна царства небеског налази се у нашим међусобним односима. Без опроштаја сво наше постојање бива обесмишљено.

После надахнутих беседа архијереја Герасима и Порфирија, епископ Фотије је освештао зграду новог епархијског центра и црквеноопштинске сале.

У порти храма уприличен је ручак за уважене госте и верни народ, око чега се у својству доброг домаћина побринуо епископ Герасим који је у свом архипастриском обраћању присутнима истакао: -Ово је мали труд живота нашега али велико и бесконачно добро које за собом остављамо. Непосустајући истрајавамо. Наше постојање није пасивно, оно није немо и посматрачко, него је ткалачки фактор у свим сферама јавног живота. Као Црква Христова градили смо на темељу који је Истина, на крајугаоном камену који је Христос.

Великом броју гостију и представницима културног и политичког живота Хрватске, Србије и Републике Српске обратили су се и г. Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије, и г. Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства у Влади Републике Српске.

Извор: Епархија горњокарловачка