Освећен новосаздани храм и парохијски дом у Кукујевцима

Освећен новосаздани храм и парохијски дом у Кукујевцима
Освећен новосаздани храм и парохијски дом у Кукујевцима
Освећен новосаздани храм и парохијски дом у Кукујевцима
Освећен новосаздани храм и парохијски дом у Кукујевцима

У 20. недељу по Духовима, 18. октобра, на дан Свете мученице Харитине и Светог свештеномученика Дионисија, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије служио је свету архијерејску Литургију у селу Кукујевци. Благодарећи раду проте Душана Чавке и слози овдашњих мештана овој Цркви Божјој се по речима Светог Писма додаје радост на радост. Овога дана мештани села Кукујевци имали су две радости. Прва је освећење новоподигнутог храма Успења Пресвете Богородице, а друга je освећење новоподигнутог парохијског дома у непосредној близини храма.

На светој архијерејској Литургији саслуживали су протојереј ставрофор Зоран Иванић, парох аделајдски, протојереј Жељко Кретић, парох шимановачки, јереј Александар Чавка, парох угриновачки, и јереј Слободан Чавка, парох сурчински. Непосредно пред почетак свете Литургије извршено је освећење новосазданог храма и овај богослужбени простор добио је помазање и благослов небеских добара. Свету архијерејску Литургију слушало је мноштво верног народа, сатрудника у молитви и делању. Ученици ОШ Бранко Радичевић дошли су са својим вероучитељем г. Душаном Домузом  да присуствују овој историјској светковини. За певницом су појали вероучитељи шидског намесништва на челу са крстоносним протом Радомиром Мишићем, који их  је својим умећем предводио.

Његово Преосвештенство је у својој беседи похвалило трудољубље протојереја Душана Чавке и за делатну љубав према мајци Цркви одликовало га највећим свештеничким признањем, напрсним крстом, доделивши му чин протојереја ставрофора. Угледни прота Душан је и овај пут искористио прилику да се захвали својим сатрудницима на Делу Господњем и том приликом су уручена и највећа одликовања која додељује наша Црква. То су орден Светог Саве другог степена као и орден Светог Арсенија Сремца, одликовање Епархије сремске. Поменути су још и трудови и прилози свих људи добре воље који су изграђивали ову кукујевачку светињу и њима је припала заслужена захвалност. По завршетку свете Литургије освећен је и новосаздани  парохијски дом, чија је лепота постала још један спомен вредног и предузимљивог рада месног пароха, сада већ крстоносног проте Душана. Срдачност и љубав наших домаћина обилно  је приказана и за трпезом љубави где смо се сви још једном подсетили  на историјски значај овога дана, на радост освећења и на благослов који ће из ове дичне богомоље благосиљати село Кукујевце.

Извор: Епархија сремска