Освећен обновљени крст у Пачетину

На дан Преподобне Пелагије и Преподобне Таисе, 21. октобра 2017. године,  у Пачетину је освећен рестаурирани крст са храма Светог оца Николаја. Давне 1908. године последњи пута је у целости обнављан пачетински храм Светог оца Николаја. Тада је последњи пут крст са храма скидан како би се рестаурирао, с тим што тада он није позлаћен, него је само очишћен и по обнови светог храма враћен на торањ цркве. Данас, након 109 година, храм је при завршетку своје потпуне и генералне обнове. И крст са храма је у потпуности рестауриран и позлаћен, великим залагањем и прилогом председника Цркеноопштинског управног одбора у Пачетину г. Драгослава Рашића.

Прослава освећења крста отпочела је вечерњим богослужењем које је служио протонамесник Владимир Недељковић, парох габошки, уз одговарање за певницом више теолога. Освећење крста, по завршетку вечерњег богослужења, обавили  су, протојереј-ставрофор Милован Влаовић, парох даљски, изасланик Епископа бачког и администратора Епархије осечкопољске и барањске г. Иринеја, протојереј-ставрофор Чедо Лукић, архијерејски намесник боровски, протојереј Љубенко Јовић, парох бршадински, јереј Горан Тодоровић, парох горњопетровачки и протонамесник Хаџи Ненад Кесоња, надлежни парох пачетински.

Након освећења крста, у просторијама сеоске Основне школе, уприличена је трпеза љубави, за сав присутни народ који је дошао узети учешћа у овом великом слављу и радости у Пачетину.

Извор: Епархија осечко-пољска