Освећен први црквени комплекс у Чеченији

Први православни црквени комплекс у Чеченији, у који спада парохијска школа, парохијски дом и стан за свештеника и његову породицу, отворен је  недавно у козачком селу Шелковскаја у овој руској републици.

Нова црква Свете Великомученице Варваре подигнута је на месту где је постојала истоимена црква све док је нису Совјети срушили 1937. године. Иначе, село прославља 300-годишњицу свога постојања.

Чину инаугурације присуствовали су архиепископ михачалски и грозенски Варлам и председник Чеченске Републике Рамзан Кадиров, као и други функционири. Захваљујући ревносном раду и прилозима верника, црква је подигнута за шест месеци. Председник Кадиров је честитао својим грађанима на подизању нове цркве и изразио жељу да се у духу хришћанског морала васпитава нова генерација младих који ће активно учествовати у животу своје републике.

Председник је уручио орден за заслуге за Чеченску Републику ктитору храма Тимотеју Кургину и другима који су активно подизали храм. Догађају је присуствовао и опуномоћени представник руског Председика за северну кавкаску област Александар Матовников.

Нова црква може примити 200 верника. Купола храма је висока 20 метара, а сам комплекс захвата хектар и по.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)