Освећен румунски манастир у Швајцарској

Освећен румунски манастир у Швајцарској
Освећен румунски манастир у Швајцарској
Освећен румунски манастир у Швајцарској
Освећен румунски манастир у Швајцарској

Четири румунска архијереја окупила су се на богослужењу у манастиру Покрова Мајке Божје, јединој манастирској обитељи Румунске Цркве у западноевропској земљи, у граду Les Sciernes d ‘Albeuve у кантону Фрибоургу у западној Швајцарској, извештава новинска агенција Базилика.

За само неколико месеци, уз помоћ румунских, грчких, руских, швајцарских и француских хришћана, успели су да уреде прелепу капелу у румунском стилу у кући купљену за монахиње.  

Освећење су савршили митрополит Западне и Јужне Европе Јосиф, еписко хујски Игнатије, епископ Шпаније и Португала Тимотеј и епископ Немачке Марко, викар митрополита Јосифа.

Овом приликом је сестра Антонија Пелеану званично постављена за игуманију монашке заједнице, а један католик је примљен у свету Православну Цркву.

Према вебсајту манастира, чланови румунске дијаспоре у Швајцарској желели су већ дужи низ година да оснују манастир. У децембру 2009. године основано је Удружење пријатеља румунског православног манастира у Швајцарској.

По благослову митрополита Јосифа, мати Антонија, прва монахиња манастира, преселила се у Фрибург 2. јула 2013, на празник Светог Јована Максимовича, заштитника православне дијаспоре.

Тренутно се заједница састоји од четири сестре и јеромонаха  за вржење богослужења. Богослужења се савршавају на румунском и француском језику недељом и празницима.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)