Освећена црква Свете Петке на Чемерну

Освећена црква Свете Петке на Чемерну
Освећена црква Свете Петке на Чемерну
Освећена црква Свете Петке на Чемерну
Освећена црква Свете Петке на Чемерну

У суботу, 30. јула 2016. године, на празник Свете великомученице Марине (Огњена Марија), у селу Чемерну је освећена новоизграђена црква Свете Петке.

Свету Литургију са освећењем храма служио је Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије уз саслужење више свештеника и ђакона. Овај храм је изграђен трудом и љубављу ктитора г. Душана (Милете) Кекића, који је родом из овог живописног планинског села, а тренутно живи у Београду. Цркву је пројектовао ктиторов брат, инж. арх. мр Стефан Кекић, по узору на порушену Ловћенску капелу. Око радова на храму су се трудили ктиторов отац Милета Кекић са мјештанима Чемерна, који су са осталим приложницима помогли изградњу ове светиње. На светој Литургији је крштен и најмлађи члан ктиторске породице, Петар.

Освећењу је присуствовао велики број гостију из Гацка и из многих других мјеста. Надахнутом бесједом, у току свете Литургије, Владика је упутио пастирску поуку присутнима, истичући значај љубави и слоге међу онима које носе хришћанско име. Након освећења храма домаћини из овог села су припремили и трпезу за све присутне, а уз струне гусала чуо се и глас нашег прослављеног гуслара Ђорђија Копривице. Изградњом ове цркве по узору на ловћенску цркву мученицу, Херцеговина је показала да је у њој жива традиција задужбинарства и Његошево име.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка