Освећена црква Светог апостола Луке у Бијелој Цркви

Освећена црква Светог апостола Луке у Бијелој Цркви
Освећена црква Светог апостола Луке у Бијелој Цркви
Освећена црква Светог апостола Луке у Бијелој Цркви
Освећена црква Светог апостола Луке у Бијелој Цркви

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије обавио је 3. августа 2019. године чин освећења новоподигнутог храма Светог апостола Луке у Бијелој Цркви код Рожаја.

Уследила је света архијерејска Литургија. Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће верног народа рожајског краја. После богослужења и парастоса невино страдалим мештанима Бијеле Цркве од Балканских ратова до данас, освећена је спомен чесма подигнута у њихов спомен.

Сабрање је благословио епископ Јоаникије, који је подсетио да је по старом предању у Рожајама постојала црква ружине, због чега  је и место добило име Рожаје:

-А како се ово мјесто зове Бијела Црква, може се претпоставити да је раније овдје била црква из доба Немањића. Ови крајеви су били изузетно значајни и засијани светињама у доба Немањића, касније су много страдали, међутим, памћење је сачувано. Обнови се у Рожајама црква Ружица и овдје се обнови бијела црква. Ви сте, истина, додали и мало црвене боје, не мари. Црвена боја на цркви је символ Христове крви живоносне, спасоносне коју је Он излио на крсту за искупљење рода људског. Сваки храм Господњи, који подижемо у Његову славу, изникао је из Христове крви. Ми хришћани смо искупљени пречасном и живоносном крвљу Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, зато смо Црква Божја, ми народ, који вјерује у Христа, Њему се моли и Њему славу узноси.

Владика је, том приликом, одликовао архипастирским граматама чланове Црквеног одбора задужене за изградњу храма, као и сва домаћинства села Бијела Црква и оне који су на било који начин учествовали у изградњи светог храма. Високим одликовањем Епископије, медаљом Светог великомученика и победоносца Георгија другог степена, Владика је одликовао браћу г. Томислава и г. Радосава Белоицу за труд и љубав показану приликом изградње и обнове храмова на територији Рожаја и несебичне помоћи српском народу у Рожајама.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка