Освећена црква у чеченском насељу Шелковска

Црву посвећену св. великомученици Варвари осветио је на Светлу среду 1.маја 2019. надлежни митрополит махачкалински и грозненски Варлаам чином  великог освећења, уз саслуживање више свештених лица.

Свечаном богослужењу су присуствовали опуномоћеник Председника Руске Федерације у Севернокавкаском федералном округу Александар Матовников, помоћник председника Чеченске Републике, први заменик шефа Руске гарде Данило Мартинов, председник Националног удружења дрвне грађе Тиманоф Кургин, атаман насеља, представници козака, као и верници из Грозног и других насеља Чеченске Републике.

На малом входу архијереј је доделио старешини храма Сергију Коваленку право ношења златног напрсног крста. Пасхална литија око нооосвећене цркве устројена је на после заамвоне молитве.

На крају службе владика Варлаам је још једном срдачно честитао уваженим гостима, настојатељу цркве  и парохијанима чин великог освећења цркве и пожелио свима да чешће долазе овамо и моле за напредак целе земље.

Архијереј  је захвалио и опуномоћнику Председника Руске Федерације у Севернокавкасном федералном округу Александру Матовникову на његовој посебној подршци и пажњи православним становницима ове области. Опуномоћеник је честитао становницима Шелковске на овом догађају и пожелио свима мир и благост у њиховим срцима.

Тада се владика Варлаам обратио помоћнику председника Чеченске Републике Данилу Мартинову. Јерарх је изразио захвалност Рамзану Кадирову на подизању новоосвећене цркве, као и на олакшавању изградње нове цркве у војној јединици у Грозном, и захвалио Даниилу Мартинову на директном учешћу у свима активностима при изградњи цркава у Чеченској Републици.

У одговору је Данило Мартинов поздравио епархијског архијереја, старешину цркве, свештенство и парохијане и честитао им овај  значајни догађај, рекавши да ће свештеник новоосвећене цркве Сергије Коваленко добити  аутомобил  на дар од председника Чеченске Републике Рамзана Кадирова.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)