Освећена црква у пустињи Туркани

 Александријска Патријаршија јавља да је у недељу, 22. јуна Митрополит Макарије кенијски осветио нову цркву посвећену апостолу Петру, сходно жељи америчких дародаваца. У овој области, коју насељавају углавном Африканци из племена Туркана, Православна Црква Кеније је предузела огромну мисионарску и јеванђелску активност.

На челу овог подухвата стоји лично Митрополит Макарије, који путује и по два дана како би дошао до тамошње парохије на обали великог језера Туркане на граници између Сомалије и Етиопије. Овде је својевремено обавио прва групна крштења, а онда је поставио вероучитеље који су завршили Патријаршијску школу, а који су потом рукоположени и данас служе у разним местима те области. Овде наизменично делају четири свештеника са великим успехом, будући да су побожни, предани, смирени и одушевљени. И отуда су у стању да  већ дуже време обављају ово изванредно дело, па је парохија бројчано повећана.

После освећења ове цркве Митрополит Макарије је поставио камен темељац трећој цркви посвећеној Светом Николи; овде су отворене основне школе и вртићи где се деци пружа бесплатна храна. Уз то, црква руководи пројектима пречишћавања воде за становнике овог краја. На делу је Православни мисионарски центар. Групе омладинаца и свештеника долазе овамо да изводе редовну верску наставу и раде на евангелизацији племена.

У чину освећења цркве учествовали су сви свештеници из овог подручја, као и многи други из Америке и Најробија. Био је то велики дан за Туркану пошто је црква подигнута у потпуно ненасељеном крају, па су до сада многи после верске наставе прешли у Православље.

Највећи проблем који погађа ову пустињску област јесте стална суша. Када је Митрополит први пут дошао у овај крај да обави групна крштења, није могао да изврши овај чин јер је било нестало воде у језерима и рекама.

Једном приликом кад је била суша, Митрополит је прочитао молитву за кишу, а Бог је пустио такву воду да су језера и реке преливали. Људи су помислили да је Митрополит учинио чудо и тражили да обустави даљу кишу пошто је место било преплављено.

Ова недавна канонска посета Митрополитова показала је да свештеници племена Туркане врше своју пастирску службу с примерном ревношћу, дубоком вером и крајњом преданошћу. На овај начин примитивном племену Туркане долази Блага вест и тиме велика животна  радост.

Извор: OCP (са енглеског Радомир Ракић)