Освећена црква у Врбици код Ливна

Празник Свете Марије Магдалине, када се по обичају окупљају мјештани Врбице и околних села у општини Ливно, ове године је посебно торжествено прослављен

Током свете архијерејске Литургије, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, освећена је обновљена, у рату страдала, црква Силаска Светог Духа на Апостоле. Црква у Врбици је саграђена између два свјетска рата на темељима порушене дрвене цркве, а према подацима које је прикупио Јован М. Бабић, освећење цркве обавио је 28. августа 1929. године Митрополит дабробосански Петар (Зимоњић). Поред ње се налази и парохијски дом из 1915. године, који је такође страдао у последњем рату и обновљен.

Овом приликом у цркви се окупило преко стотину данашњих и некадашњих становника Врбичке парохије. Иако расејани широм Босне и Херцеговине као и Србије, вратили су се у своје село са породицама да присуствују свечаном и светом догађају.

Његовом Преосвештенству су саслуживали бивши парох лијевањски и врбички Мирко Јамеџија, отац Венијамин Ковачић, парох граховски Александар Рељић, парох дрварски Зоран Миловац, парох веселињски Срђан Белензада, ђакон Никола Перковић. Кумови цркве били су проф. др. Бранко Докић из Врбице са супругом Зорком.

У својој бесједи, Његово Преосвештенство је, спомињући Свету Марију Магдалину као примјер, говорио о улози жена у животу Цркве, на крају честитајући окупљенима радостан дан.

На крају свете архијерејске Литургије уручене су архијерејске грамате и захвалнице заслужнима за обнову ове светиње. Овом приликом треба нагласити да су већим дијелом црква и парохијски дом обновљени трудом и залагањем гђе Марије Лежер из Канаде, а у спомен њеног племенитог мужа Марка Лежера, који је као официр СФОР-а боравио на овом простору а погинуо у Авганистану.

Након богослужења, уприличена је трпеза љубави у порти цркве за све окупљене, коју су, као овогодишњи домаћини, припремили мјештани села Челебића, уз финансијску подршку кума проф. др. Бранка Докића. Обраћајући се окупљенима, професор Докић је истакао да кумство схвата као велику част, а посебно нагласио своју спремност и вољу да се бори за обнову овог краја, његовог завичаја, куцајући на врата државних институција у општини Ливно као и на државном нивоу.

На крају, можемо са задовољством истаћи и да се, захваљујући ангажовању кума, селима врбичке парохије опет с цркве може чути звук старог звона које је било украдено па пронађено!

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Освећена црква у Врбици код Ливна
Освећена црква у Врбици код Ливна
Освећена црква у Врбици код Ливна
Освећена црква у Врбици код Ливна