Освећена мобилна капела за белоруске војнике

Прва мобилна капела у част Светог пророка Илије освећена је 7. јуна 2017. године за војнике 38. дивизије Ударне бригаде у Бресту у Белорусији. Обред освећења је обавио Архиепископ брестовски и кобински г. Јован пре почетка међународне белоруско-руско-српске тактичне вежбе Словенско братство 2017, јавља сајт Брестовске епархије.

Његово Високопреосвештенство је обавио чин освећења уз саслужење великог броја локалних свештеника и капелана, укључујући и протојереја Виталија Хоновеца, председник Одељења за сарадњу са оружаним снагама и спровођење закона Брестовске епархије. Након службе, владика Јован је истакао значај појаве мобилних капела у војсци "за духовно-морално усавршавање наших војника и њихово храбро служење нашој отаџбини". Он је такође изразио жељу да види више таквих капела у изградњи.

Након проповеди, командант специјалних оперативних снага Белорусије генерал-мајор Вадим Денисенко изразио је захвалност архијереју на освећењу капеле, уверавајући га да ће црква бити правилно коришћена, пратиће војску на неколико вежби, што ће, несумњиво, донети духовну корист војницима. Свечаност  је завршена концертом кад је хор деце при цркви Светог Симеона у Бресту извео три песме на српском, белоруском и руском, на велико задовољство страних гостију.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)