Освећена нова православна црква на Тајланду

Црква светих царских мученика, шеста руска православна парохијска црква на територији Тајланда, свечано је освећена у недељу у летовалишту Хуа Хин.

Освећењем је началствовао Архиепископ пјатигорски и черкески Теофилакт, који је стигао на Тајланд уз благослов Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила. Старешина Подворја Руске Православне Цркве на Тајланду архимандрит Олег (Чепурин) такође је учествовао на овој церемонији. Руски амбасадор на Тајланду Кирил Барски присуствовао је овом догађају.

Црква Светих царских мученика је саграђена у граду Хуа Хин, 200 километара од Бангкока, недалеко од палате Клаи Кангвон, летње резиденције тајландске краљевске породице, која је грађена између 1911. и 1915. г. за наследника престола Сијамске краљевине принца Чакрабонгсе Буваната Сијамског (1883.-1920) и сијамског министра војске.

Oн је провео своје детињство и младост у Руском Царству, где је стекао високо војно образовање и постао ученик светог цара Николаја II, који је био пријатељ његовог оца – краља Чулалонгкорна (Рама V Сијамског).

Ове недеље биће прослављена два важна догађаја у православном животу на Тајланду.

Тако, у уторак, у Чанг Меју, познатом и као „ружа Северног Тајланда“, Архиепископ Теофилакт ће положити камен темељац цркве Светог Кнеза Владимира, Равноапостолног, Крститеља Русије. Руска Православна Црква слави ове 2015. године 1000-годишњицу његовог престављења.

А у четвртак, црква у част Преподобног Сергија Радоњешког биће освећена на острву Ко Чанг.

Подворје Руске Православне Цркве постоји на Тајланду од 1999. године. Данас, поред новоизграђених цркава (које су поменуте), постоји руске православне цркве и у Бангкоку, Патаји, на острвима Пукет и (Ко) Самуи. Све оне су саграђене захваљујући прилозима парохијана.

Извор: ОСР